Antidepresivi - nuspojave

Ženska seksualna disfunkcija nije povezana samo s krvotokom, nego na nju utječe i stimulacija određenih centara u mozgu.

Flibanserin je naziv novog lijeka kojeg opisuju kao žensku Viagru. Proizvodi ga njemačka farmaceutska tvrtka Boehringer Ingelheim u kojoj se nadaju odobrenju i puštanju na tržište za dvije godine. Tako bi 2009. godine najpoznatija tableta koja olakšava život mnogim muškarcima dobila i svoju žensku inačicu.

Na milijardu funti vrijednom tržištu muških, nazovimo ih, spolnih lijekova dominira upravo spomenuta mala plava pilula koju mogu progutati i oni koji nisu dio statistike brojnih muškaraca s erektivnom disfunkcijom. Tako i oni bez stvarnog "medicinskog stanja" ziheraški mogu povećati erekciju i osigurati sebi i svojoj partnerici povećani seksualni užitak. No, da se navedene godine flibanserin i pojavi na policama, žene mogu zaboraviti na čaroban učinak tabletice koja će im osigurati ludu zabavu subotom navečer. "Ženskoj Viagri" treba nekoliko tjedana za veći učinak u mozgu. To su tablete koje, objašnjavaju stručnjaci, stimuliraju dijelove ženskog mozga povezane s emocijama i zadovoljstvom, uključujući i sklop koji kontrolira želju i seksualno uzbuđenje.

- Ženska seksualna disfunkcija nije povezana samo s krvotokom, nego na nju utječe i stimulacija određenih dijelova u mozgu. Cilj lijeka je da vrati žensku seksualnu želju u normalno stanje te se nikakvi pretjerani seksualni učinci nisu pojavili tijekom kliničkih ispitivanja - potvrdio je i Charles de Wet, medicinski direktor u Boehringer Ingelheimu.

Dakle, Flibanserin neće žene učiniti nezasitnim pohotnicama. Njihov mozak to naprosto ne dopušta. Ipak, njemački farmaceut ne odustaje i provodi četiri ispitivanja na 5.000 žena na 220 različitih lokacija. Učinak na libido otkriven je slučajno jer je flibanserin testiran kao antidepresiv. No, sudionice istraživanja otkrile su da im nije pomogao s depresijom, ali da su umjesto toga osjetile povećanu seksualnu želju. I to ne sve, nego dvije od svakih deset. Bez obzira kako do ključnog dijela ženskog mozga dođu sastojci "revolucionarne pilule" Paula Hall, seksualna terapeutkinja u dobrotvornoj organizaciji Relate, ipak dvoji o utjecaju lijeka na temeljne probleme lošeg seksualnog života.

- Najveći uzrok slabe seksualne želje su problemi u vezi. Mnogo žena sa slabom seksualnom željom nema problema sa spolnim uzbuđenjem. Želja je prisutna, ali je one blokiraju - tvrdi Hall.

Linker
24. travanj 2024 11:33