Mnogi parovi koji prakticiraju BDSM, kažu stručnjaci, imaju puno bolju komunikaciju.
 Foto: iStock
Pustite mašti na volju

50 nijansi zdravlja: Sve blagodati sado-mazo seksa

Stručnjaci kažu kako ovakva vrsta fizičkog kontakta može stimulirati tijelo na mnogo više načina nego što to radi 'običan' seks.

Sado-mazo dugo se smatrao tabuom. No, onda je došla trilogija '50 nijansi sive' i u mnogima probudila želju za dominacijom i pokoravanjem. Parovi su se 'bacili' na eksperimentiranje u spavaćoj sobi i počeli su koristiti rekvizite poput poveza za oči, lisica i slično.

Iako ima dosta prostora za seksualno eksperimentiranje kad je u pitanju sado-mazo postoje i, kažu znanstvenici, mnoge fizičke i mentalne zdravstvene prednosti - kad se seks prakticira na siguran i naravno sporazuman način.

Ian Kerner, psihoterapeut i seksualni savjetnik iz New Yorka, izjavio je kako ova vrsta fizičkog kontakta može stimulirati tijelo na mnogo više načina nego što to radi 'običan' seks.

Doktor Kerner, drugi stručnjaci, kao i brojna medicinska istraživanja donose razloge zašto je ovakav tip seksa itekako dobar.

1. Smanjuje razinu stresa

Studija iz 2009. godine pokazala je da su i dominantne kao i pokorne osobe imale nižu razinu kortizola nakon što su se upustile u ovakvu vrstu seksa.

Kortizol, kojeg zovu 'hormon stresa', regulira mnoge promjene u tijelu, uključujući razinu šećera i raznih upala. Niz zdravstvenih prednosti pronađeni su s uspješnim snižavanjem razine stresa, poput smanjenja rizika od visokog krvnog tlaka, bolesti srca i simptome astme. Stručnjaci navode dva razloga zašto sado-mazo seks ima takav učinak.

Prvo je da parovi mogu osjetiti jedinstveno povjerenje jedan u drugoga, što ih umiruje, dok su neka izvješća pokazala kako parovi tijekom takvog seksa ulaze u stanje 'pune svjesnosti, odnosno budnosti'.

2. Jača imunitet

Šibanje i lupkanje po guzi, kažu stručnjaci, povećava protok krvi u mozgu. Svjež dotok krvi, naime opskrbljuje organe i mišiće novim kisikom i hormonima. U isto vrijeme, 'iskorištena' krv je uklonjena zajedno s otpadnim proizvodima koji uzrokuju umor, pa čak i bolest moždanih stanica. Ovaj proces čišćenja je ključ za jačanje imunološkog sustava.

Iako sve vrste seksa potiču protok krvi, stručnjaci objašnjavaju kako je to mnogo intenzivnije kod parova koji se upuštaju u BDSM (ropstvo/disciplina, dominacija/pokoravanje, sadizam/mazohizam).

- Koža je najveći organ ljudskog tijela, s milijunima receptora odmah ispod površine. Kad netko dodiruje našu kožu kroz masažu, igru, zagrljaje i seks doživjet ćemo fiziološko i fizičko ozdravljenje - rekao je doktor.

Foto: iStock
Šibanje, vezivanje i lupkanje po guzi, kažu stručnjaci, povećava protok krvi u mozgu.

3. Povećava razinu 'hormona sreće'

Mnogi parovi koji prakticiraju BDSM, kažu stručnjaci, imaju puno bolju komunikaciju. Smatraju da razlog leži u tome što moraju biti temeljiti u raspravama koje se tiču njihovim seksualnih želja.

- Kad vi i vaš partner imate snažnu komunikaciju, tijelo može ispustiti serotonin, neurotransmitor odgovoran za osjećaj sreće - kaže stručnjak. Dodaje da ovakav tip seksa nije za svakoga, te da je to vrsta erotskog uzbuđenja koje nekome odgovora, a nekome ne.

4. Poboljšava mentalno zdravlje

Dok neki misle da je sado-mazo seks perverzan, istraživanja su pokazala da oni koji ga prakticiraju imaju više samopouzdanja, te da su jači i zdraviji. Također su manje neurotični, više ekstrovertni, otvoreniji za nova iskustva, od onih koji nisu prakticirali perverzni seks u svojoj spavaćoj sobi.

- Usprkos prijašnjim pretpostavkama da je tendencija ka BDSM seksu povezana s prethodnim zlostavljanjem ili silovanjem istraživanje iz 2013. je pokazalo da su nastrani ljudi postigli bolji rezultat u mnogim pitanjima fokusiranim na psihičko zdravlje od onih koji ga nisu prakticirali - rekao je stručnjak.

  • neoguljena jabuka, 100 g
  • naranča, 100 g
  • neoguljene kruška, 50 g
  • kivi, 40 g
  • cimet

Priprema:

  1. Jabuci i kruški uklonite sredinu, a kivi i naranču ogulite.
  2. Voće izrežite na kocke, pomiješajte i pospite cimetom.

Dobar tek!

Linker
04. travanj 2024 00:28