Probajte što češće zamijeniti automobil i javni prijevoz biciklom.
 Foto: iStock
Nova studija

Znate li da vožnja biciklom na posao smanjuje rizik od raka?

20. travanj 2017.
U istraživanju koje je objavljeno u British medical journalu je bilo uključeno 264.377 osoba starih u prosjeku 53 godine.

Zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao prijeti znatno manja opasnost od obolijevanja od raka ili preuranjene smrti, a vlade bi morale učiniti sve što mogu da potiču aktivnije načine prijevoza na posao, izjavili su znanstvenici.

A što je s pješačenjem?

Studija objavljena u British medical journalu - BMJ pokazala je da vožnja biciklom na posao vrlo povoljno utječe na zdravlje, odnosno da zaposlenicima koji biciklom odlaze na posao, u odnosu na one neaktivne, prijeti 45 posto manja opasnost od obolijevanja od raka i 46 posto manja opasnost od srčanih bolesti.

Pješačenje do posla povezano je s 27 posto nižim rizikom od srčanih bolesti i 36 posto nižim rizikom od smrti od srčanih bolesti, premda, kako se čini, nema nikakav utjecaj na manji rizik od obolijevanja od raka ili općenito na manji rizik od preuranjene smrti.

U istraživanje je bilo uključeno 264.377 osoba starih u prosjeku 53 godine. S obzirom na to da je studija bila promatračkoga tipa, ne mogu se izvući čvrsti zaključci, a na rezultate studije mogli su utjecati i drugi faktori, dodali su znanstvenici, s obzirom na to da su ispitanici sami davali podatke o načinima odlaska na posao i udaljenosti.

Ipak, ovi rezultati pokazuju da se zdravlje stanovništva može poboljšati politikom koja potiče aktivnije načine prijevoza, posebno vožnju biciklom, rekli su znanstvenici. To podrazumijeva uređenje više biciklističkih staza, povećanje mogućnosti kupnje ili unajmljivanja bicikla.

Lars Bo Andersen, profesor sa Zapadnonorveškog sveučilišta primijenjenih znanosti, koji nije bio izravno uključen u istraživanje, rekao je da rezultati ove studije traže političko djelovanje i poticanje aktivnoga načina putovanja na posao. Osim toga, zamjena vožnje u automobilu vožnjom na biciklu smanjit će i gustoću prometa u gradovima te pridonijeti smanjenju zagađenosti zraka, uz dotne povoljne učinke na zdravlje, dodao je.

Hina

Teme
Linker
25. studeni 2022 23:55