Probajte

 SHUTTERSTOCK
obrnuta aktivnost

Želite smršavjeti? Pokušajte hodati unatrag po traci za trčanje

Ovakva "obrnuta" aktivnost troši čak 40 posto više energije nego hodanje prema naprijed pri istoj brzini trake

U želji da se riješe suvišnih kilograma mnogi se okreću hodanju ili trčanju po pokretnoj traci. No, postići ćete mnogo bolje rezultate pokušate li po njoj hodati unatrag, tvrdi sportski psiholog sa Sveučilišta East London navodeći rezultate istraživanja koje je otkrilo da su žene koje su prakticirale hodanje unatrag po traci tijekom šest tjedana smršavjele više nego žene koje su traku koristile na uobičajeni način.


Čak 40 posto više energije

Ovakva "obrnuta" aktivnost troši čak 40 posto više energije nego hodanje prema naprijed pri istoj brzini trake. Razlog je to što je za hodanje unatrag potrebno više koncentracije, a koristi se i više mišića. Još jedna dobrobit hodanja unatrag po traci povezana je s poboljšanjem stabilnosti i ravnoteže. No, tu nije kraj prednostima ove vježbe: ona prisiljava tijelo na promjenu posture i aktivira mišiće koji podupiru donji dio kralježnice, a jačanje tih mišića može smanjiti rizik za bol u leđima.

Hrana koja topi masti

Tako se nazivaju one namirnice koje stimuliraju metabolizam putem termogeneze, povećavajući ujedno i osjećaj sitosti. Radi se o namirnicama koje pomažu u mršavljenju, bogate su vlaknima, vodom i nutrijentima koji povećavaju dnevnu metaboličku potrošnju energije te stoga omogućuju unos većeg broja kalorija bez posljedica za liniju.

Koje su to namirnice

Osim žitarica, povrća i voća, važnu ulogu u povećanom sagorijevanju masti imaju i đumbir, ljute papričice i zeleni čaj koji također djeluju na metabolizam, ali i jagode i alge koje su važne zbog svojih drenažnih svojstava.

Đumbir

To je termogenska namirnica, odnosno prirodno sagorijeva masne naslage, a idealan je i za ublažavanje kašlja i grlobolje. Konzumirate li ga u kombinaciji s cimetom, postupno smanjuje apsorpciju šećera.

Ananas

Ananas je egzotično voće bogato vodom te sadrži priličnu količinu kalija, vitamina A i C i polifenola. Sadrži i bromelin, poseban enzim koji može razbiti proteinske molekule namirnica te ih tako učiniti lako probavljivima.


Zeleni čaj

Zeleni čaj je antioksidans koji pomaže u sagorijevanju masti i sprečava stvaranje masnih naslaga. Za optimalan rezultat preporučuje se konzumirati oko tri šalice dnevno i to bez zaslađivanja.

Luk

Obiluje vitaminima, mineralima i fitoestrogenima te je dragocjeni prirodni saveznik za održavanje razine šećera u krvi pod kontrolom. Uz to, ovo povrće jača imunološki sustav i stimulira metabolizam.

Krastavci

Krastavci su vrlo moćni u sagorijevanju masti. U kombinaciji s pikantnom hranom postaju još učinkovitiji jer dodatno aktiviraju metabolizam.

Alge

Poželjne u procesu mršavljenja su i alge (naročito kelp i spirulina) koje obiluju mineralnim solima drenažnih svojstava i jodom u organskom obliku. Ako se uzimaju redovito i u odgovarajućim dozama, stimuliraju hormone štitnjače i pomažu u reguliranju metabolizma.


Češnjak

Češnjak je odličan za jačanje imuniteta i za smanjenje količine lošeg kolesterol. Uz to, štiti od srčanih bolesti i smanjuje molekule masti.

Linker
15. travanj 2024 09:54