Tjelovježba, bez obzira na njen utjecaj na mršavljenje, ima mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su prevencija razvoja dijabetesa tipa 2, moždanog i srčanog udara.
 Foto: Istock
Planiranje tjelesnih aktivnosti

Zašto nećemo uspjeti kvalitetno smršavjeti bez tjelovježbe?

Uz kardio trening vrlo je važno raditi na povećanju mišićne mase kako bi se ubrzao metabolizam.

Piše: mag. kineziologije Dora Vajdić iz Biotrening centra.

Kvalitetno mršavljenje i kasnije zadržavanje određene tjelesne težine podrazumijeva kontinuiran rad na sebi – to je svakodnevno praćenje uravnoteženog plana prehrane, ali i stručno vođen trening.

Kalorijski deficit i prilagođavanje jelovnika individualnim potrebama dat će prave rezultate samo ako je potkrijepljen pravilno planiranim i programiranim tjelesnim aktivnostima. Uz kardio trening, vrlo je važno raditi na povećanju (ili bar održavanju) mišićne mase s ciljem dodatnog ubrzanja metabolizma i time veće potrošnje kalorija. Također, starenjem i rigoroznim dijetama dodatno se usporava metabolizam zbog čega je trening s vanjskim opterećenjem posebno važan.

KONTINUITET

Internet i mediji danas često proglašavaju jedan tip treninga najboljim za brzo mršavljenje, pa se svi željni brzih rezultata priključuju takvim programima. Činjenica je da nema prave formule: i visokointenzivni intervalni trening, trening s vanjskim opterećenjem i trening izdržljivosti u različitim razmacima i omjerima pomažu u mršavljenju i održavanju određene tjelesne forme.

Ono što je najvažnije jest održavati kontinuitet i ne srljati u ekstreme zbog kojih se često događa yo-yo efekt, ponekad i bolesti ili ozljede.

SVE DOBROBITI

Svaki tip treninga ima svoje mjesto, pa je poželjno savjetovati se sa stručnim osobama koje će na temelju detaljne anamneze, dijagnostike te naposljetku i interpretacije rezultata sastaviti plan i program te dugoročno pratiti vaš razvoj. Tjelovježba, bez obzira na njen utjecaj na mršavljenje, ima mnoge zdravstvene dobrobiti kao što su prevencija razvoja dijabetesa tipa 2, moždanog i srčanog udara.

Znanstveno je dokazano da tjelesno aktivni ljudi pokazuju niži rizik za razvoj različitih kognitivnih bolesti poput demencije, depresije i Alzheimera.

Upravo zato krajnji cilj svakog pojedinca koji želi smršavjeti treba biti potpuna promjena životnog stila koja će osigurati željeni izgled, ali još važnije, pozitivno utjecati na cjelokupno zdravlje.

Linker
18. travanj 2024 20:36