FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pokrenimo se

Zašto baš svaka dijeta koju ste probali brzo propadne? Fitness trener otkriva tri zlatna pravila za gubljenje kilograma i topljenje masti

Zašto baš svaka dijeta koju ste probali brzo ‘pada u vodu‘?


Piše: Borna Dobrić | Online fitness trener za žene, PN1 Nutrition Coach


Jeste li se ikada zapitali zbog čega baš svaka dijeta koju ste probali “pada u vodu” nakon nekog vremena i zašto nikad niste uspjeli izgubiti onoliko kilograma koliko ste željeli?

Jeste li možda nekad uspjeli izgubiti dobar dio kilograma, ali ste ih zato završetkom dijete vratili i zamrzili svaku sekundu koju ste posvetili tom cilju?

Budi li se u vama ponovno želja da se “pokrenete” i da se jednom zauvijek riješite viška kilograma, dođete na svoju idealnu kilažu, spržite masti s trbuha i sve to lijepo “zategnete”?

Ako ste potvrdno klimnuli glavom na sve tri gore navedene tvrdnje onda će vam se isplatiti nastaviti čitati ovaj članak.


1. Krenite na vrijeme

Ako ste si slični većini, onda vjerojatno svake godine naglo krećete s mršavljenjem tamo pred ljeto. Tada vas krene hvatati panika jer znate da se u manje od mjesec dana malo toga može postići. Ipak se odlučite pokušati što je odlično ali… još jednom se odlučujete na neku od brutalnih dijeta i sebi zabranjujete unos svega što volite. Naravno, to je jako strog režim koji je teško pratiti čak i uz jaku snagu volje pa vam ne ostaje druga opcija nego da odustanete.

Dobra vijest je što ovo čitate na vrijeme i što ćete vjerojatno shvatiti koliko možete postići ako krenete sada (dobro još neka prođe Uskrs pa onda). Uz vodič koji možete preuzeti na kraju teksta dobivate jednostavne savjete koje samo redovito i uporno trebate pratiti i krenuti na vrijeme.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


2. Stavite glad pod kontrolu

Pretpostavljam da sada izgovarate nešto slično ovome: "Vidi njega, želi da se izgladnjujemo po cijeli dan" , ali prvo pričekajte da vam objasnim na što pod tim mislim. Za mršavljenje trebamo jesti nešto manje hrane nego inače, ali opet sigurno ne toliko malo koliko mnogi to uglavnom rade kada krenu s mršavljenjem.

Ipak, trebate naučiti birati obroke i namirnice koji će vas zasititi. Protein je makronutrijent koji je najzasitniji, a uz to se i troši najviše kalorija za njegovu probavu pa ćete zato malo trebati podići njegov unos. Dobar savjet je i jesti što više povrća… Osim brojnih prednosti za zdravlje, povrće ima malo kalorija, a jako nas puno zasiti. Glad ćete također suzbiti ako odspavate barem sedam sati tijekom svake noći i popijete barem dvije litre vode kroz dan.


3. Pratite napredak i nemojte odustati

Često se događa da mnogi odustaju od mršavljenja jako brzo baš zbog toga što nistu sigurni napreduju li ili ne. Ne smije vam se dogoditi da nakon prvog "šoka na vagi" odmah krenete s prežderavanjem slatkišima i odustajanjem. Baš ti nagli skokovi na vagi su ono što mnoge frustrira. To nije ništa strašno i uvijek će se događati zbog različitog nakupljanja vode u tijelu. Nekada ćete pojesti malo više ugljikohidrata i vaga će iduće jutro skočiti… nekada ćete pojesti malo više posoljenu hranu i vaga će skočiti… isto tako očekujte nagli skok za vrijeme menstruacije. Može biti puno razloga zbog kojih će vam se to dogoditi i zato je važno pratiti napredak na druge načine.

Svako jutro se izvažite na tašte, odmah poslije prvog uriniranja. Kilažu uvijek negdje zapišite jer ćemo računati tjedni prosjek po kojem ćemo znati pada li kilaža iz tjedna u tjedan. Nakon nedjeljnog vaganja ćete zbrojiti sve kilaže unutar tjedna i podijeliti ih s brojem vaganja taj tjedan. Dobit ćete prosjek kilaže s kojim ćeš kasnije uspoređivati prosjek od idućeg tjedna. Ako prosjek pada oko 5 kg ili više onda znate da radite nešto dobro i da trebate s tim nastaviti. Isto tako, možete pratiti i mjere tijela s krojačkim metrom. To radite nedjeljom ujutro isto na tašte.



BESPLATAN VODIČ: Tri tajne brzog mršavljenja bez praćenja kalorija

Ako želite spržiti višak kilograma i otopiti masti onda će vam vodič definitivno pomoći. Tu ćete dobiti sve savjete koje možete provoditi kroz idućih sedam dana i ostvariti napredak. Osim toga, dobit ćete i savjet iz Precision Nutrition edukacije i on se koristi u radu s više od 150 tisuća ljudi.

Link za preuzimanje vodiča je OVDJE.

Linker
25. travanj 2024 17:41