Ne zaboravi - petak, dan kad ti ne treba ni benzin, ni karta, a bome ni parkirno mjesto :) Dakle, nema švercanja!
 Foto: iStock
Dan zimske vožnje biciklom na posao

Zaboravite i bus i auto, pedalirajte!

09. veljača 2017.
Inicijativa Winter bike to work day pokrenuta u Kanadi slavi ove godine peti rođendan, a Zagreb predano sudjeluje i pobjeđuje, već treću godinu za redom!

Na međunarodni Dan zimske vožnje biciklom na posao, koji se održava u petak, 10. veljače, stanovnici gradova diljem svijeta se "obvezuju" voziti biciklom na posao barem taj dan, bez obzira na vremenske prilike.

Zagreb je 2015. i 2016. godine odnio pobjedu zahvaljujući najvećem broju prijava i značajnoj gužvi biciklista na ulicama, unatoč hladnoći, a ove je godine ponovno na vodećem mjestu!

Kakva čast!

Novost u ovogodišnjem natjecanju je posebno rangiranje sudjelovanja fakulteta, a Zagreb ni u tome ne zaostaje. Naime, među 25 najboljih nalazi se čak 5 fakulteta zagrebačkog sveučilišta što dokazuje da je bicikl kao prijevozno sredstvo sve popularniji. No, prijaviti se mogu svi građani, organizacije, fakulteti i škole u Hrvatskoj.

"Građani se mogu prijaviti na web stranici www.winterbiketoworkday.org ispunjavanjem kratke ankete i "obvezati" se da će barem u petak 10. veljače na posao, fakultet ili u školu ići biciklom", rekao je Goran Lampelj iz Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista za taj dan najavljuje male poticajne akcije i poziva što veći broj građana na uključivanje.

"U petak u jutarnjim satima na gradskim ulicama ćemo nagraditi hrabre zimske bicikliste poklonima i zahvaliti što voze i u zimskim uvjetima", najavio je Lampelj, a akciju podržava i sustav javnih bicikala Nextbike.

Priključite se

Iz Sindikata biciklista pozivaju sve da im se priključe 10. veljače u vožnji bicikla bez obzira na vremenske prilike, ali i da što češće voze bicikl jer je to ekološki, jeftin i zdrav način kretanja gradom koji je inače zakrčen prometom od oko 400.000 motornih vozila.

Teme
Linker
25. rujan 2021 23:57