Radite li vježbe snage?

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Treneri savjetuju

Vrijeme je da počnete raditi vježbe snage! Lakše ćete smršavjeti, a nećete se pretvoriti u Hulka

Treneri Vanja Kovačić i Marino Bašić otkrivaju zašto su vježbe snage važne za dobru formu

Odlučili ste napraviti promjenu načina života i shvatili ste da je osim prehrane važno dodati i fizičku aktivnost. Ne znate trebate li odabrati kardio vježbe ili vježbe snage? Smatrate da je kardio bolji je ćete tako "topiti" kilograme i nećete se nabildati. Zapravo, u krivu ste. Da, kardio je odličan za gubitak kilograma, ali su i vježbe snage. Rješenje? Kombinacija ta dva tipa vježbi.

- Mršavljenje, dakle gubitak tjelesne mase dogodit će se svakim kalorijskim deficitom, s time da će gubitak masnih naslaga uz potrebno očuvanje/gradnju mišićne mase biti moguć prvenstveno treningom jakosti i snage - ističe trenerica Vanja Kovačić iz fitness centra Bodysculpt.

S time se slaže i trener Marino Bašić, kondicijski trener i vlasnik teretane Basic Gym One.

- Najbolja je kombinacija vježbi snage i kardija. Uz to, kad se rade vježbe snage treba raditi cijelo tijelo kako se ne bi zapostavio određeni dio. Isto tako, kardio će imati bolji učinak ako se radi u intervalima (jači i slabiji intenzitet) - objasnio je Bašić.

image

Marino Bašić

FOTOGRAFIJE: PRIVATNA ARHIVA

Je li se lako nabildati ako redovito radimo vježbe snage?

Iako mnogi, posebno žene, strahuju da će se nabildati, treneri tvrde da je to izuzetno teško za postići.

- Žene jednostavno nemaju mogućnost razvoja "velike mišićne mase" - ističe Kovačić.

Isto tako, trenerica upozorava na stigmatizaciju pojma "nabildati se", ali i važnu ulogu mišića u našem tijelu.

- Naime, building znači gradnja, i mi itekako želimo kroz svoj život imati mišiće jer oni drže naše kosti, osiguravaju nam zdravlje hormonalnog i lokomotornog sustava te daju skladan izgled. Osnovni cilj trebao bi biti tjelesna rekompozicija, odnosno gradnja mišića i gubljenje masnih naslaga. Vjerujete, kad bi žene imale mogućnost spoznati koliko je od njihove tjelesne mase mišićno tkivo, a koliko masno, odmah bi poželjele više mišića. Dobivanje iznimno velike mišićne mase od koje se zazire zahtijeva jako puno treninga toliko velikih volumena do kojih prosječan čovjek nikad ni ne dođe - naglasila je Kovačić.

Bašić ističe kako žene nemaju razinu testosterona kao muškarci i zbog toga je gotovo nemoguće doći do velike mišićne mase.

- Osim toga svi svjetski bodybuilderi uzimaju suplemente, a neki čak i zabranjene supstance. Uz sve to potrebne su godine i godine svakodnevnog rada s utezima - objašnjava trener.

Dodaje kako zbog toga često žene imaju skinny fat, mršave su, ali mlohave jer ne rade dovoljno s utezima.

- Trbušnjaci se dobivaju u kuhinji, a čvrsta stražnjica s utezima u teretani - istaknuo je.

image

Vanja Kovačić

FOTOGRAFIJE: INSTAGRAM

Koje vježbe snage su dobre za gubitak kilograma?

Svima koji pokušavaju smršaviti, trenerica Kovačić preporučuje usvajanje pravilnijeg odnosa prema hrani. Hrana je naša esencijalna potreba i treba ju prestati neumjereno konzumirati iz navike, bijega od stresa itd.

Što se tiče benefita od vježbanja, oba trenera smatraju da se najbolji rezultati postižu kad se uključi puno velikih mišićnih skupina.

- U trening uvrstite čučnjeve, deadlift, i njihove jednonožne varijante, zaveslaje, potiske za prsa i ramena, nadopunite to i pokojom izolacijskom vježbom, no u svemu tome najviše vodite brigu o očuvanju težišta kroz svaki pokret jer tijelo je cjelina uz neizostavno ispravno 360‘ dijafragmalno disanje - rekla je Kovačić.

- Ako je osoba zdrava i nema nikakva ograničenja, može raditi puno dinamičnih vježbi. Preporučio bih vježbe za cijelo tijelo. To mogu biti vježbe s utezima, benč, zamasi s girjom, sklekovi, plankovi. No, uz sve to je važno imati kvalitetnu prehranu - zaključio je Bašić.

U MORU OPREČNIH INFORMACIJA TEŠKO SE SNAĆI, NO MI ZNAMO KOJA SU NOVA PRAVILA ZDRAVOG ŽIVOTA!

Linker
04. travanj 2024 05:18