Vježbe opuštanja

Bitno je da se ista metoda ne primjenjuje svaki put. Treba biti fleksibilan i svaki put se pitati "što je ono što bi mi ovog trenutka pomoglo da se opustim".

Klijentima koji se teško nose sa stresom često savjetujem pisanje. To je vrlo moćna terapija. Zapišite svoje misli, osjećaje, izbacite na papir ono što vam je u tom trenu u glavi. To može biti nalik pisanju dnevnika ili zapisivanju slobodnog tijeka misli. Slično djeluje kao meditacija, pomaže da dođemo u bolji kontakt sa samim sobom i svojim problemima te da promislimo o daljnjim potezima. Služi da “ventiliramo”, da se ispraznimo - kaže psihologinja i psihoterapeutkinja Irena Čorko Meštrović.

"Profesionalci od psihe" - psihoterapeuti - se i sami bore sa stresom, neki više, neki manje uspješno. Na upit kako ona nosi svoj stres, Čorko Meštrović odgovara:

"Važno mi je da dobro spavam, da sam fizički i psihički aktivna, važan mi je kontakt s ljudima, da se družim s ljudima koji su mi bitni i dragi. Važna mi je zabava, da se mogu nekako opustiti, zabaviti, a ne zanemarujem ni sve one prokušane metode poput dugog tuširanja, ležanja u kadi. Bitno je ne primjenjivati svaki put istu metodu, tu treba biti fleksibilan, treba se svaki put iznova pitati što je to što mi sad treba, što bi mi pomoglo da se opustim", tvrdi Čorko Meštrović.

Linker
20. travanj 2024 05:02