Zašto ne
 FOTOGRAFIJE: shutterstock
jutarnji trening

Vježbanje prije radnog dana odličan je izbor, evo i zašto

Nemojte dopustiti da poslovne obaveze utječu na vaš plan vježbanja. Razmislite o ranojutarnjim aktivnostima kojima biste uspješno pomirili poslovne obaveze i brigu o očuvanju zdravlja

Vježbanje u rano jutro donosi niz dobrobiti za fizičko i mentalno zdravlje. Vježbe snage mogu ubrzati metabolizam u sljedećih 48 sati pa ako vježbe izvodite ujutro, to je odličan način da pokrenete svoj metabolizam i da tijekom dana potrošite više kalorija. Vježbanje inače pospješuje lučenje endorfina u mozgu, što može popraviti raspoloženje i omogućiti vam da dan počnete s osmijehom. Osim toga, osjećaj zadovoljstva zato što znate da ste obavili trening i prije nego što vam je počeo radni dan te činjenica da vam ništa više ne može poremetiti plan popravit će vam raspoloženje i spriječiti uzrujavanje ako vam tijekom dana iskrsnu nepredviđene obaveze. Istraživanja su pokazala da tjelovježba znatno povećava mentalne sposobnosti, a vježbanje u ranojutarnjim satima omogućuje vam da te izoštrene umne sposobnosti iskoristite tijekom dana.

PET SAVJETA ZA UČINKOVITIJI TRENING


1. ISPLANIRAJTE ZAJUTRAK

Ako osjećate da imate više energije ako pojedete nešto prije vježbanja, pomoći će vam da taj rani jutarnji obrok isplanirate, a možda i pripremite večer ranije. Istraživanja su pokazala da tijelo troši više kalorija ako prije vježbanja dobije “pogonsko gorivo”, odnosno hranu. Mali ili umjereno velik obrok može osigurati dovoljno energije za vježbanje, a bez popratnog osjećaja nadutosti, kakav obično uslijedi nakon velikog i teškog obroka kakav bi, osim toga, znatno otežao vježbanje. Dobar primjer obroka prije jutarnjeg vježbanja je zdravi smoothie koji možete pripremiti večer ranije i koji će vam pružiti dovoljno energije za vježbanje. Prijedlog za sastojke: čisti jogurt, borovnice, chia sjemenke, bademovo mlijeko, proteini sirutke.


2. POĐITE RANIJE NA SPAVANJE

Osobe koje redovito vježbaju u jutarnjim satima s vremenom “nauče” svoje tijelo da bude najspremnije za fizičke napore upravo u to doba dana. Otiđite na spavanje 30 do 45 minuta ranije nego inače kako biste uhvatili dovoljno sna. Tako ćete osigurati da 45 minuta tjelovježbe u rano jutro ne ide na štetu okrepljujućeg noćnog odmora.


3. SVE PRIPREMITE PRETHODNU VEČER

Bez obzira na to trebaju li vam uže za preskakanje, elastične trake ili bučice, opremu pripremite navečer, prije spavanja, kako ujutro ne biste gubili vrijeme i strpljenje tražeći je. Ako je sve spremno, imat ćete jutro bez stresa. Odličan je prijedlog i da vježbanje počnete uz novu pjesmu koja vam se jako sviđa: tako ćete se veseliti jutarnjem vježbanju još više, što će vam pomoći i da lakše ustanete iz kreveta.


4. DULJE SE ZAGRIJAVAJTE

Tjelesna temperatura je prirodno niža ujutro, a posljednje što želite jest da sami sebe izlažete riziku od ozljeda. Kad počnete vježbati, tijelo prolazi kroz niz promjena kao što su ubrzanje cirkulacije i ritma disanja, dotok veće količine kisika u stanice mišića i slično. Kako bi vaše tijelo pravilno reagiralo na sve te promjene, trebate ga zagrijati. Barem pet do deset minuta izvodite vježbe zagrijavanja kako biste potaknuli srce da jače “pumpa” krv i psihički se pripremili za jutarnji trening.


5. POČNITE S NAJDRAŽIM VJEŽBAMA I VJEŽBAJTE U PARU

Lakše ćete ujutro ustati i prisiliti se na vježbanje radite li vježbe u kojima uživate. Bilo da je riječ o trčanju, jogi, vožnji bicikla ili nečem drugom, provođenje aktivnosti koja vam pruža zadovoljstvo najbolje je jamstvo da ćete reagirati na budilicu i pridržavati se plana. U ustrajnosti vam može pomoći i partnerovo sudjelovanje. Unaprijed dogovoreno vježbanje s prijateljem natjerat će vas da ustanete i potpuno vam izbrisati svaku pomisao na to da možda ipak preskočite trening i ostanete u krevetu.

Linker
20. travanj 2024 09:45