Vježba "pet Tibetanaca"

11. studeni 2009.
Samo 20 minuta dnevno potrebno je da nestane nesanica, bezvoljnost, iscrpljenost, depresija, alergija i bolovi u leđima. Riječ je o vještini koja se stoljećima prenosila preko grupe tibetanskih redovnika.

1. vježba - pojačava tjelesnu i duhovnu pokretljivost i stabilizira psihičko stanje.

Za početak je dovoljno da se okrenete pet do šest puta. Stanite i uspravno raširite ruke, paralelno s tlom. Oči najprije usmjerite na jednu točku te okrećite lagano u smjeru kazaljke na satu na mjestu. Ako vam se zavrti u glavi, zaustavite se, spojite ruke ispred i usmjerite pogled na palce na rukama.S vremenom ćete broj okreta povećati do najviše 21 puta, što je dovoljno da bi se energetski centri potaknuli na okretanje.Nakon prvog rituala slijedi drugi koji još više pobuđuje sedam vrtloga.

 

2. vježba - vraća vas u osobno središte, jača trbušne mišiće i poboljšava imunitet.

Dišite smireno i duboko. Ispružite se leđima na pod. Ruke položite duž tijela i položite dlanove na pod sa skupljenim prstima. Pri udahu privucite bradu na prsa, leđa pritom ostaju priljubljena uz tlo.Istovremeno podignite noge u okomiti položaj, pri čemu ne smijete savijati koljena. Nekoliko udisaja ostanite u ovoj poziciji.Pri izdisaju polagano spustite nazad glavu i noge na pod. Opustite sve mišiće i ponovite ritual - bez suvišnog naprezanja.Kod svakog ponavljanja potrebno je održavati ritam disanja: kada podižete glavu i noge, duboko udahnite, a kada ih spuštate, izdahnite. Između ponavljanja, kada opuštate mišiće, dišite dalje u istom ritmu.

 

3. vježba - širi grudni koš i pomaže u jasnijem sagledavanju životnih ciljeva.

Ne pogrbljujte leđa.Kleknite uspravnog tijela i uspravno postavljenih nožnih prstiju. Bradu spustite na prsa. Zaklopite oči i osluškujte nekoliko udaha (3-4).Ruke stavite sa strane na mišiće bedara. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno prema natrag - samo do granice ugode - istodobno se izvijajući prema natrag, oduprite se rukama o bedra ili zdjelicu.Opustite vilicu, usta lagano otvorite, nekoliko puta udahnite. Nakon toga se vratite u izlazni položaj i ponovite ritual.I ovdje je potrebno slijediti ritam disanja. Kada se savijate prema natrag, duboko udahnite, kada se vraćate u uspravni položaj, izdahnite. Za postizanje ravnoteže zauzmite fetus položaj naslonivši zadnjicu na pete, a tijelo na pod.Pazite da prije spuštanja glave zatiljak istegnete prema gore. Tek tada - pod vodstvom brade - glavu malo spustite. Potom, opet vođeni bradom, oprezno spustite glavu prema natrag.

 

4. vježba - izravnava vrat, jača kralješnicu i potiče probavu.

Četvrti ritual može se na početku činiti teškim, no vrlo brzo postaje jednostavan kao i ostali. Sjednite na pod. Noge ispružite ravno prema naprijed s razmaknutim stopalima oko 30 cm. Tijelo neka vam bude uspravno, a dlanove položite na tlo pokraj stražnjice te privucite bradu na prsa. Pokret dizanja treba krenuti od zdjelice, odnosno donjeg dijela leđa. Zdjelica se dakle potisne prema naprijed u smjeru stopala.Spustite glavu prema natrag istodobno podižući tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup s natkoljenicama treba činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su prema tlu. Donju vilicu olabavite i ostanite nekoliko udisaja u ovom položaju. Bez zaustavljanja daha nakratko zategnite svaki mišić na tijelu. Pri izdisaju se vratite u prvobitni sjedeći položaj i opustite se.Šakama se snažno poduprite kako biste sjedili u posve uspravnu položaju.

 

5. vježba - pročišćava um i tjera loše raspoloženje.

Kada radite peti, legnite trbuhom na tlo, a ruke postavite u visini grudi. Oduprite se nožnim prstima o pod i pri udisaju podignite na ispruženim rukama gornji dio tijela. Glavu polako zabacite na potiljak i uz nekoliko smirenih uzdisaja ostanite u ovoj poziciji kobre. Šake i stopala trebale bi biti udaljene oko 60 cm jedne od drugih.Kod sljedećeg udisaja iz sredine tijela zauzmite obrnutu V-poziciju. Pete spustite na tlo, a bradu povucite na grudi. Kratko zadržite dah te se preko kobra-pozicije vratite u ležeći položaj. Pri podizanju tijela duboko udahnite, kada ga spuštate, izdahnite.Uz pomoć ruku iz snage leđa uprite se u položaj izdisanja. Pri udisanju stražnjicu podižite prema gore i istodobno prema natrag. Vježbu obvezno izvodite bosi na podlozi koja se ne kliže.

Linker
21. siječanj 2021 09:04