Kako se snalazite u šumi novih programa?
 Foto: iStock
Treneri donose rječnik fitness programa

Veliki vodič kroz programe vježbanja koji do prije par godina nisu ni postojali

Ako ste posljednjih godina redovito bili na fitnessu, ovo nije tekst za vas jer ste vjerojatno u toku sa svim novitetima koji se pojavljuju. No ako ste među onima koji se svakih nekoliko godina sjete upisati na vježbanje, naići ćete na niz novih riječi i pojmova. Evo što oni znače!

Piše: Iva Badanjak


TRX

TRX je trening suspenzije ili viseći trening, a izvodi se pomoću traka ili ručki koje se zakvače za kukice i njihovim povlačenjem trenira se snaga, čvrstoća zglobova i ravnoteža. Trener i magistar kineziologije Goran Đogolović iz XXL fitness centra objasnio nam je kako je riječ o relativno novom načinu vježbanja koji se pojavio prije četiri godine.

- Razvili su ga američki vojnici koji nisu imali prostora za vježbanje pa su odlučili improvizirati. Zavezali su trake za tenk i povlačili ih. Jedan je marinac vidio da je vježba efektivna te ju je patentirao - govori nam Đogolović.

TRX se preporučuje svima - početnicima, naprednima, ženama i muškarcima, a mogu ga vježbati i tinejdžeri.

Treningom suspenzije, koji traje oko 45 minuta, razvija se funkcionalna snaga tijela i ravnoteža.

CYCLING ILI SPINNING

Riječ je o treningu vježbanja na sobnom biciklu, ali nije tako dosadno kao što na prvu zvuči. Eva Politeo iz World Class fitness & spa centra objasnila nam je kako izgleda jedan trening. -Traje od 30, 45 ili 60 minuta. Trener je na biciklu, okrenut prema vježbačima, bira muziku za trening, određuje ritam i opterećenje rada. Zbog takvog zanimljivog koncepta treninga, klijentima često vrlo brzo prođe vrijeme, a uz to potroše veći broj kalorija negoli u teretani na traci, biciklu ili orbitreku - rekla je Eva. U prosjeku, u sat vremena se može izgubiti od 700 do 1000 kcal (kilokalorija), ovisno o spolu i konstituciji tijela.

Ovaj trening je odličan za gubljenje masnog tkiva, a mogu ga izvoditi i početnici, uz manje prilagodbe opterećenja.

POWER PUMP

Power pump ili samo pump, kako se u nekim fitness centrima naziva, grupni je trening u trajanju od 60 minuta koji se sastoji od vježbi za cijelo tijelo. Tijekom treninga koriste se utezi (šipke i slobodni utezi), prolaze se sve mišićne skupine i dobivaju se lijepo istegnuti i oblikovani mišići. Trening je koreografiran, treneri vježbe izvode uz muziku, a koreografija se mijenja svakih tri mjeseca.

- Kriva je percepcija ljudi da će se 'napumpati' na ovom treningu. Trening je aerobnog tipa i ne koriste se velike težine, nego je veći broj ponavljanja - objasnila je Eva iz World Classa.

Power pump trening preporučuje se svim korisnicima koji nemaju većih problema ili ozljeda vezanih za lokomotorni sustav.

Na jednom treningu se izgubi oko 400-600 kcal.

LIFT&PUMP

Za razliku od power pumpa u kojem se osoba ne može “napumpati”, lift&pump program cilja upravo na to. Ovaj grupni trening radi na razvoju snažne izdržljivosti i pomoću njega izgradit ćete mišiće. Izvodi se sa šipkom i utezima u trajanju od 55 minuta. Tijekom treninga radi se na svim većim mišićnim skupinama (ruke, noge, leđa, ramena, trup i prsa) te je prisutna konstantna izmjena tempa vježbanja.

Razvija se izdržljivost, učvršćuju i efiniraju mišići.

CORE

Ciljane vježbe snage za trbuh i leđa, s osobitim naglaskom na trbušno-lumbalnu regiju tijela, u trajanju od 30 minuta. Izvode se na tlu uz muziku, a trening je koreografiran, slično kao i kod power pumpa i koreografija se mijenja svaka tri mjeseca. Preporučuje se svim dobnim skupinama, a posebno onima koji mnogo sjede ili rade neki tip uredskog posla. Mogu ga vježbati sve dobne skupine i moguće je, tijekom izvođenja, individualno prilagoditi pojedine vježbe.

Na core treningu potroši se oko 300 kcal, a preporučuje se da ga kombinirate s nekim od aerobnih treninga, npr. cyclingom od 30 minuta.

BOOTY

Ovaj program često se trenira u kombinaciji s core treningom. Traje 30 minuta, a vježbe su posebno osmišljene kako bi utjecale na razvoj mišića nogu i gluteusa. Eva Politeo iz World Classa nam je objasnila kako je trening koncipiran tako da se izmjenjuju statične i dinamične vježbe te tako trening ima i aerobnu komponentu, čime se utječe na razvoj kondicije. Većinom se koriste vježbe u obliku čučnjeva i iskoraka te ponekad dodatna opterećenja. Trening se preporučuje svim dobnim skupinama različite fizičke pripremljenosti, osim osoba koje imaju veće probleme s koljenima.

- Ovaj trening u većem postotku posjećuju žene, no često u zimskim periodima pred skijanje, dvorana bude podjenako popunjena i muškarcima - rekla nam je Politeo.

Na bootyju se prosječno izgubi oko 300-400 kcal.

TABATA

Tabata trening je intervalni trening visokog intenziteta s vježbama koje traju četiri minute. Sastoji se od izmjene intervala rada i intervala odmora, najčešće 20 sekundi rada, 10 sekundi odmora koji se izmjenjuju kroz pet do osam serija, ovisno o željama i mogućnostima vježbača.

Na primjer, jedan trening se može sastojati od sklekova, čučnjeva, burpa i iskoraka po 20 sekundi, a svaka vježba na kraju se izvodi po četiri minute.

Foto: iStock
Ako posljednje vrijeme niste bili fizički aktivni u smislu da ste posjećivali teretane i fitness centre, moglo bi vas iznenaditi što se sve nudi.

PULS

Visokointenzivni funkcionalni trening koji ima višestruki utjecaj na motoričke i funkcionalne sposobnosti, utječe na opću transformaciju organizma, kako funkcionalno, tako i morfološki. - Primjenom različitih vježbi s ili bez opterećenja, s ili bez rekvizita, izmjenom intenziteta vježbanja, planski i ciljano utječemo na unapređenje zdravlja, razvoj sposobnosti, osobina i sportskih znanja pojedinaca - rekao je Đogolović i dodao kako se ne radi o nekom novom programu u svijetu vrhunskog sporta i sportske rekreacije.

HIIT

Intervalni trening visokog intenziteta (HIIT) je oblik kardiotreninga s nizom kratkotrajnih, intenzivnih kardioserija s aktivnom pauzom. Prednost ovakvog treninga je intenzivnije trošenje kalorija, podizanje razine kisika u tijelu, smanjenje rizika od pojave srčanih oboljenja te poboljšanje općeg stanja organizma. Izvodi se sa ili bez dodatne opreme, no bitno je da u periodima visokog intenziteta dajete maksimum, a u periodima niskog intenziteta spustite svoju srčanu frekvenciju.

Ako ne volite provoditi beskrajne sate vježbajući, a želite potrošiti hrpu kalorija, ovo je definitivno trening koji će vas zanimati.

FUNKCIONALNI TRENING

Funkcionalni trening svoje korijene ima u rehabilitaciji, a fizikalni i profesionalni terapeuti te kiropraktičari često koriste ovakav pristup vježbanja u radu s poremećajima kretanja.

- Pomaže povećati snagu, stabilnost i mobilnost koja je svakome potrebna za napredovanje u širokom spektru svakodnevnih aktivnosti i sportu. Korištenjem osnovnih funkcija kretanja kao što su guranje, povlačenje, čučanje, nošenje i rotirajući pokreti, funkcionalni trening pospješuje zdravlje i olakšava svakodnevno izvođenje ovih pokreta. Kao takav svaki oblik funkcionalnog treninga je sinergija između različitih komponenti kondicije (fizičke i neuromuskularne) i mišićnih skupina i zglobova uključenih u aktivnosti kretanja ili napor treninga - objasnio je trener iz XXL-a.

TNS

Abrevijacija za trbuh, nogu i stražnjicu. Grupni program TNS srednjeg je intenziteta bez koreografije na kojem je naglasak na oblikovanju kritičnih zona. Izvodi se uz glazbu, a spada u treninge snage koji se izvodi bez dodatnih opterećenja (utega, girija, step klupica, lopte….). Namijenjen je svima, kako početnicima, tako i iskusnim vježbačima.

Ovim programom ciljano se radi na jačanju trbušnih mišića, oblikovanju mišića stražnjice i nogu i razvijanju snage, koordinacije i izdržljivosti.

PIYO

Kombinacija pilatesa i joge omogućuje vam sagorijevanje masnoće i oblikovanje cijelog tijela bez velikih napora kao kod drugih oblika vježbanja. Ovaj trening od vašeg tijela ne traži dugi boravak u intenzivnim pozama ili da u beskonačnost ponavljate male pokrete, kao što je kod joge ili pilatesa. Pilatesom oblikujete tijelo te jačate i stabilizirate centralni dio tijela (trbuh, leđa, zdjelični pojas), dok jogom poboljšavate rad srčanožilnog i dišnog sustava, razvijate snagu i izdržljivost.

PiYo povećava vašu opću kondiciju i reducira potkožno masno tkivo, a vježbanjem jačate cijelo tijelo, bez napora i boli drugih low-impact workouta.

CALLANETICS

Callanetics metoda je idealna za gubljenje težine uz istovremeno oblikovanje mišića zato što se vježbanjem uključuje rad svih mišića u aerobnom režimu rada, uz upotrebu bučica, bez koreografije. Callanetics "Active Energy" sastoji se od tri različita treninga koji čine cjelinu: cardio callanetics, workout callanetics i kombinacija. Cardio se izvodi uz glazbu s malim bučicama, workout uključuje velik broj ponavljanja vježbi, čime se radi na tonusu tijela, a kombinacija uključuje aerobni trening uz naglasak na trbuh, bedra i stražnjicu.

Fitness centri tvrde kako se vježbanjem callaneticsa u mjesec dana može izgubiti 1 kg masnog tkiva.

METAFIT

Ovaj program dostupan je u PlayFitnessu, a naziv je dobio zbog vrsti vježbi na koju je fokusiran tijekom treninga. Prvi dio treninga je metabolički (meta) što znači da se radi na podizanju pulsa, zagrijavanju, izvode se sprintevi i brze repeticije. Drugi dio je "fit" i uključuje vježbe snage i vježbe za jačanje mišića trbuha. Ovaj grupni trening vrlo je intenzivan, a prisutan je "after burn" efekt jer učinak vježbi djeluje i nekoliko sati nakon što trening završi. Traje 30 minuta i izvodi se uz glazbu.

Linker
19. travanj 2024 06:40