Plesati možete svugdje i kako god želite.
 Allison Heine/Unsplash
Zdrava aktivnost

Usporava starenje, smanjuje stres, oblikuje tijelo i čini nas sretnijima - a za njega nikad nije kasno!

Uz tjelesnu rekreativnu aktivnost, ples će vam donijeti i zabavu, druženje i nova poznanstva te, ako vam je to do sad bila slabija strana - ojačati i samopouzdanje!

Možda je baš to ono što će održavati vašu formu, dobro raspoloženje i biti razlog za veselje? Jeste li, razmišljajući o tjelesnoj aktivnosti, pomislili na ples? Razloga koji idu u prilog toj ideji je puno: osim što je dobar za srce, mišiće i kapacitet pluća, ples će vas pomladiti.

I nemojte podcjenjivati učinke plesa na tijelo; napori plesača (mišići i disanje) mogu biti jednaki onima u bicikliranju, trčanju ili plivanju.

Ples je posebno dobar izbor za žene u menopauzi ili postmenopauzi jer održava dobro stanje kostiju. Osim toga, pomaže podmazivanju zglobova pa tako sprečava artritis. Uz jačanje izdržljivosti, pomaže i u trošenju kalorija (koliko, ovisi o vrsti plesa i intenzitetu).


Toliko dobrobiti za cijelo tijelo

Još nešto, ali ne manje bitno: ples će poboljšati i vaše pamćenje jer je učenje plesnih koraka odlična vježba za mozak. Naravno, ples poboljšava i reflekse, koordinaciju, balans tijela...

Uz ples ćete, uz tjelesnu rekreativnu aktivnost, dobiti i zabavu, druženje i nova poznanstva. Smanjit ćete stres i ojačati samopouzdanje. I nemojte misliti: "Sve je to divno, ali za mene je kasno". Nikada nije kasno!


DOBROBITI PLESA

● oslobađa hormone sreće

● usporava starenje

● poboljšava koncentraciju i koordinaciju

● opušta i poboljšava raspoloženje

● smanjuje stres i napetost

● oblikuje tijelo

● održava kondiciju

● pomaže pri mršavljenju

● djeluje na pravilno držanje

● povećava snagu i gipkost


ŠTO ZNATI I NA ŠTO PAZITI

I kod plesa vrijedi pravilo: zagrijavanje prije i dobro istezanje poslije. Dovoljno vode, prije, za vrijeme i poslije plesa. Između plesnih satova osigurajte tijelu odmor. Trudite se da tehnike i korake svladavate na ispravan način.

Linker
19. travanj 2024 12:48