Dodatna motivacija bit će vam to što ćete već za nekoliko tjedana vidjeti zamjetne rezultate
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
brzi rezultati

Uskočite u role i dojurite do vitke figure - za samo pola sata možete potrošiti čak 560 kalorija

Tijekom rolanja cijelo tijelo je u pokretu, potiče se srčana izdržljivost, odlično je za razgibavanje i jačanje mišića, a stvara relativno nizak stres na kosti i zglobove

Proljeće je stiglo, dani su sve ljepši i dulji, dovoljan je to razlog da se ljudi izvuku iz kućnih brloga i što više vremena provode na otvorenom. Koju aktivnost odabrati, ovisi o osobnim ambicijama i preferencijama, a mi kao vrlo zabavnu, dinamičnu te učinkovitu za podizanje forme s brojnim dobrobitima za tijelo i duh preporučujemo rolanje. Tijekom proteklih godina rolanje je postalo jedan od najbrže rastućih rekreativnih sportova na svijetu, a njegovoj popularnosti pridonio je i njegov društveni i zabavni aspekt. Rolati se može sami, ali i u društvu, brže, sporije, ovisno o spremi i kondiciji.


Jača mišiće, a ne opterećuje zglobove

Prednosti rolanja su brojne; tijekom bavljenja ovom aktivnošću cijelo tijelo je u pokretu, potiče se kardiovaskularna izdržljivost, odlično je za razgibavanje i jačanje mišića, a stvara relativno nizak stres na kosti i zglobove. Najviše se učvršćuju mišići na leđima, trbuhu, nogama, stražnjici i bedrima, a pomaže u razvijanju osjećaja ravnoteže i povećava sposobnost brzog reagiranja. I što je najbolje, rezultati se postižu vrlo brzo: osoba teška od 60 do 70 kilograma za samo pola sata može sagorjeti oko 560 kalorija. Želite li postići trajnije rezultate, ubrzati metabolizam i smršavjeti, budite uporni i rolajte barem dva puta tjedno po sat vremena. Dodatna motivacija bit će vam to što ćete već za nekoliko tjedana vidjeti zamjetne rezultate: kilogrami će se početi topiti, mišići će se zategnuti, a fizička kondicija jako će se poboljšati.


Budite oprezni

Kondicija se postiže postupno, a njome i koordinacija pokreta, fleksibilnost i izdržljivost. Prije rolanja se razgibajte, ugrijte mišiće, a nakon rolanja svakako se dobro istegnite. Naravno, bez obzira na brzinu kojom rolate može doći do nespretnog pada ili nesretnog sudara s drugim rolerom, što može uzrokovati ozljedu. Da bi se to izbjeglo, važna je priprema i biranje kvalitetnih terena. Preporuka je da rolate po stazama namijenjenim za rolere te koncentrirano voziti svoju rutu. Ne jurite ako niste spretni u manevriranju i ne znate dobro koordinirati pokrete dok ste na rolama. Ako ipak padnete, sanirajte ozljedu, ohladite je ledom i mirujte. Pritom mislimo na manje ozljede kao što su ogrebotine i udarci. U slučaju teže ozljede obratite se liječniku koji će procijeniti njezinu težinu i sanirati je na profesionalni način.

Linker
22. travanj 2024 21:46