SHUTTERSTOCK
Koktel radosti

Trkačka euforija - fenomen koji svi želimo osjetiti

Iza osmjeha trkača stoji fenomen uzbuđenja kod kojeg su mozak i tijelo preplavljeni kemikalijama za dobar osjećaj

Ako ste ikada sudjelovali na maratonu ili bili u ulozi navijača koji bodre iscrpljene trkače, sigurno ste mogli primijetiti da je unatoč njihovim iscrpljenim tijelima, razvučen nevjerojatan osmijeh. „Koji paradoks!”- mogli ste pomisliti. Iza ovih osmijeha stoji fenomen takozvanih nabrijanih trkača čiji su mozak i tijelo preplavljeni kemikalijama koje izazivaju dobar osjećaj.

Što je točno trkačko uzbuđenje, kako djeluje na tijelo te može li doista izazvati osjećaj opijenosti

Prema izvješću Chicago Tribunea pretpostavlja se da je izraz nabrijanih trkača vjerojatno nastao negdje 70-ih tijekom prvog procvata rekreativnog trčanja u Americi.

- U znanstvenoj literaturi koristi se više kao skraćenica za niz promjena u fiziološkom stanju organizma koja se događaju tijekom tjelovježbe - navodi David Raichlen, evolucijski biolog sa Sveučilišta Južne Kalifornije.

Raspon promjena uključuje elemente poput poboljšanog raspoloženja i osjećaja dobrobiti, kao i mjerljive kemijske promjene u tijelu.

Povezanost endorfina s nabrijanim trkačima

Tijekom aerobne vježbe tijelo počinje ispuštati koktel kemikalija, uključujući nekoliko različitih endorfina. Funkcionalno, ovi spojevi oponašaju učinke opioida (u medicini se koriste za ublažavanje boli, ali također uzrokuju pretjerani osjećaj blagostanja), ali u puno blažem opsegu. Studije objavljene u časopisu Hawaii Medical Journal pokazuju kako navedeni spojevi pomažu opustiti tijelo te smanjiti percepciju boli. Zato se trkači nakon iscrpljujućeg trčanja i dalje osjećaju odlično, unatoč boli uzrokovanoj naporom.

image
SHUTTERSTOCK

Kakav je učinak nabrijanih trkača na mozak i tijelo

Pregled iz 2021. objavljen u časopisu Psychoneuroendocrinology sugerira da su endokanabinoidi (cijeli niz lipidnih kemikalija) zapravo ključ za otključavanje tog osjećaja unutarnjeg mira. U međuvremenu, istraživanje iz 2019. u časopisu Acta pharmacologica sinica pokazuje da su endokanabinoidi kemijski povezani s aktivnim sastojkom kanabisa, THC-om, što bi mogao biti razlog zašto se trkači osjećaju nabrijano.

- Za razliku od THC-a, koji izvana djeluju na sustave našeg tijela, endokanabinoidi se prirodno proizvode u tijelu i imaju suptilnije učinke na naše mentalno stanje - navode znanstvenici.

Uz endorfine i endokanabinoide, tjelovježba također oslobađa kemijski dopamin za dobro raspoloženje. Ovaj neurotransmiter koji izaziva zadovoljstvo oslobađa se i onda kada dobijete na lutriji, doživite orgazam ili zagrizete sladoled. Dopamin bi također, prema istraživanju iz 2016. objavljenom u časopisu Frontiers in Psychology, mogao pridonijeti općem osjećaju trkačeve nabrijanosti, pružajući tijelu dobro raspoloženje.

Postizanje nabrijanosti kod trkača ali i kod drugih oblika sportova

Najočitiji način da se trkač razveseli je da počne trčati, osobito na duge staze. Možda će biti potrebno i do nekoliko kilometara dok se prvi učinci pojave.

- Neće svaki trkač ili svako trčanje moći proizvesti trkačko uzbuđenje. Naime, ove fiziološke promjene mogu se doživjeti i kod ostalih sportova, primjerice kod biciklizma, plivanja, napornog planinarenja - navodi David Linden, profesor neuroznanosti.

Je li trkačka euforija dobra za vas

Ugodnije vježbanje je jedna od glavnih prednosti postizanja trkačkog vrhunca. U širem smislu, povećava vjerojatnost da će se osobe pridržavati rutine vježbanja, koja je, prema Američkom udruženju za bolesti srca, ključna komponenta dugoročnog zdravlja srca. Uz kardiovaskularno, tjelovježba ima značajne dobrobiti i za mentalno zdravlje. Prema istraživanju objavljenom u znanstvenom časopisu The Journal of Clinical Psychiatry tjelesna aktivnost učinkovito smanjuje stanja tjeskobe i stresa.

Linker
31. kolovoz 2023 16:03