Iskoristite dan za spuštanje snježnom nizbrdicom.
 Foto: Istock
I djeca ih vole

Tri zimske aktivnosti koje nam nikad neće dosaditi

Planine su se zabijelile i vrijeme je da se rekreirate, ali i uživate u brojnim zimskim radostima. Pa i u zimskom roštilju!

Piše: Hrvoje Slišković


SANJKANJE

ŠTO JE POTREBNO: Sanjke, a najpopularnije su one drvene. Za manju i lakšu djecu mogu se odabrati i plastične. Ako ih nemate, poslužit će i razni tanjuri, lopatice i vreće, ali oni ne pružaju mogućnost kontrole brzine i smjera pa je bolje investirati u prave, kvalitetne drvene sanjke.

KOLIKO TO KOŠTA: Sanjkanje nula kuna, a dobre sanjke od 150 do čak 500. Ali promatrajte to kao jednokratnu investiciju: kupite bolje i čvršće pa ćete ih koristiti godinama.

ZAŠTO JE KORISNO: Osim što je jako zabavno, u sat vremena sanjkanja, koje uključuje i uspinjanje uzbrdo, potrošit ćete i do 400 kalorija, udisati svježi zrak te aktivirati mišiće nogu, ruku i cijelog trupa.

TKO JE PRVI POČEO: Sanjke su poznavali još Egipćani, čemu svjedoče reljefi iz njihova doba. Postoji čak teorija da je riječ o najstarijem prijevoznom sredstvu koje su ljudi koristili. Poslije su se kao važno prijevozno sredstvo koristile u zimskim područjima i najčešće su ih vukli psi. Danas se ipak najviše koriste kao zabava i rekreacija u zimskim mjesecima kad padne snijeg.

NA ŠTO PRIPAZITI: Jako je malo staza uređenih samo za sanjkaše, a miješanje skijaša i sanjkaša može biti opasno. HGSS iz svojeg iskustva s nesrećama kojima su svjedočili donosi nekoliko savjeta iz prve ruke. Stoga pripazite da se sanjkate na za to određenim mjestima. Osobito pripazite na manje skijaše koji mogu iznenada skrenuti lijevo ili desno i izazvati sudar.

Općenito pazite na ljude i situaciju oko sebe te budite spremni na vrijeme reagirati. Izbjegavajte spust na sanjkama u podnožje planine jer su staze često uske, zaleđene i pune pješaka.

PLANINARENJE

Ako volite vrijeme provoditi u prirodi, penjati se na planine, donosimo vam pet profila na društvenim mrežama koji će vas inspirirati, ali i pomoći u planiranju sljedećeg pothvata.

1. Volim planinarenje

Stranica amaterskog planinarskog kluba sadrži fotografije i videozapise penjanja po hrvatskim planinama, a ako ste zainteresirani za ovakve avanture, na stranici možete saznati kada su zakazani sljedeći izleti.

2. Outdoorci.hr

Na ovoj stranici naći ćete pregršt savjeta i motivacijskih izreka koje će vas zasigurno potaknuti da spremite planinarsku opremu i izađete iz kuće bez obzira na vremensku prognozu.

3. Weekend in Croatia

Ono najljepše od Hrvatske nalazi se na ovoj stranici - inspirirajte se prekrasnim mjestima koja morate posjetiti bilo da idete na kampiranje ili planinarenje.

4. Hiking Culture

Svijet je prepun mjesta na koja možete stići u planinarskim čizmama, a ova stranica je poput dnevnika svjetskih planinara koji svoja postignuća žele podijeliti s ostalima.

5. Adventure Croatia

Pinterest je društvena mreža na kojoj ćete pronaći sve što vas zanima, a na stranici Adventure Croatia pronaći ćete najbolje lokacije za planinarenje, ali i za druge aktivnosti u prirodi.

SKIJANJE I ZIMSKI ROŠTILJ

Zimski piknik, i to još s roštiljem, na snijegu, u pauzi između skijaških rundi ili, možda još i bolje, na netipičnom apres ski tulumu... Priznajte, već sam uvod zvuči privlačno, zar ne? A možda ste se i upitali, mit ili realnost? Uspijete li odvojiti dan, vikend ili još više vremena za od Zagreba tri sata udaljeni Krvavec koji budno motri nad Cerkljem, možda ćete uspjeti povezati baš sve navedeno. Baš kao što se nama dogodilo kad je chef Dejan Mastnak na izvrsnim roštiljima Weber kotlastog oblika sa zatvorenim poklopcem demonstrirao da zimski roštilj s proizvodima Perutnine Ptuj može biti jednako dobar kao i ljetni. Ako ne i ukusniji... Posebno kao se spravlja rižoto s roštilja.

Snježne piste simpatičnog skijališta u gorenjskom dijelu Slovenije u pravilu su dobre prema svojim gostima, a tako je bilo i većim dijelom prosinca prošle i siječnja ove godine.

Trideset kilometara prilično dobro uređenih staza najčešće su ishodišno mjesto boravka na Krvavcu, ali nikako ne i jedina aktivnost, zabavna ili sportska, koja se nudi u ovom dijelu Kamniško-Savinjskih Alpi.

Dječji park je srce zabave za skijašice i skijaše najmlađeg uzrasta. Klizni elementi, valovi i manje skakaonice zaslužni su dječji grohot koji se slatko probija kroz planinski zrak tog. Krvavec je, inače, vrlo prikladan za učenje skijanja i u službenim školama, ali i ako sami želite pomoći svojim nasljednicima prilikom prvih stajanja na skije. Snježni park namijenjen je odraslim skijašima i snowboarderima kojima "klasično" nije dovoljno uzbudljivo.

Skakaonice i desetak objekata za izvođenje trikova mame sve više mladih, željnih dodatnog adrenalina. Privlačnost Krvavca itekako dobro mogu upoznati i oni koji ne skijaju ili preferiraju drugačije vidove zabave.

Jedna od njih je noćno sanjkanje u doba kada Krvavec postaje čaroban (od 16.30 do 19 sati). A njegova čarolija širi se i obližnjim ugostiteljskim objektima, posebno na Plaži Krvavec.

Linker
19. travanj 2024 19:35