Imate li ponekad osjećaj da biste mogli bolje?
 Foto: iStock
Tjelesna aktivnost i zdravlje

Tijelo žene ne reagira na vježbu kao tijelo muškarca

14. lipanj 2018.
Hrvatska je ovog mjeseca domaćin međunarodnoj konferenciji Tjelesna aktivnost i zdravlje koja od 24. do 27. lipnja predstavlja najnovije svjetske spoznaje i rezultate istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje tijekom cijelog života. Tom prigodom u goste nam dolazi priznati američki stručnjak James S. Skinner.

Listu uglednih imena koja će sudjelovati na konferenciji Tjelesna aktivnost i zdravlje koja od 24. do 27. lipnja predstavlja najnovije svjetske spoznaje i rezultate istraživanja o utjecaju tjelesne aktivnosti na zdravlje tijekom cijelog života, predvodi počasni član Međunarodnog saveza kineziologa (IASK) i profesor na odsjeku kineziologije američkog Indiana Sveučilišta Dr. James S. Skinner, Ph.D.

Zvučno ime

Ugledni stručnjak bivši je predsjednik Američkog fakulteta sportske medicine, predsjednik Međunarodnog savjetodavnog vijeća za Vježbanje je lijek, podpredsjednik Međunarodnog vijeća sportskih znanosti i tjelesne edukacije te predsjednik Medicinskog savjeta udruge YMCA. Član je Znanstvenih savjetodavnih panela za američko vijeće za vježbanje i njihov viši savjetnik za znanost vježbanja. Bio je jedan od pet glavnih istražitelja obiteljske studije NASLIJEĐE, velikog istraživanja o ulozi genetskih faktora u treningu za oboljelje od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Nagrađen je i Časnom nagradom Američkog fakulteta sportske medicine, najvišom nagradom u tom području.

Skinner će na ovogodišnjoj konferenciji predstaviti rezultate usporedbe utjecaja tjelesne aktivnosti na djevojčice i dječake te otkriti koji različiti faktori tijekom razvoja i odrastanja pojedinog spola imaju veliku ulogu na učinak zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Također, Skinner će usporediti i različiti odgovor tijela na tjelesnu aktivnost kod žena i muškaraca te objasniti ključne i različite stavke poput težine, snage, kardiovaskularnog i respiratornog sustava te ostalih faktora koji kod pojedinog spola utječu na uspjeh i rezultate tjelesne aktivnosti.

'Crni' podaci

Razvijanje svijesti o važnoj ulozi tjelesne aktivnosti tijekom cijelog života te razumijevanje iste iznimno je važna tematika upravo zbog poraznih statistika prema kojima su posljedice neaktivnosti četvrti uzrok smrti u svijetu. Prema podacima znanstvenih studija 91% je onih koji neredovito vježbaju i nisu aktivni više od 5 dana u tjednu. Još je crniji podatak da je danas u svijetu čak 42 milijuna djece mlađe od pet godina prekomjerno teško ili pretilo, a do 2025. godine ovaj broj bi mogao narasti na 70 milijuna.

Tijekom nadolazeće konferencije, uz brojna predavanja uglednih stručnjaka iz cijelog svijeta, održat će se i zanimljive radionice ključne za razmjenu i stjecanje novih znanja u području tjelesne aktivnosti i zdravlja. Članovi Hrvatskog Kineziološkog saveza ostvaruju popust za sudjelovanje dok one zdravstvene struke Hrvatska liječnička komora boduje s 12 bodova za dolazak te 18 bodova za predavanje na konferenciji.

Međunarodna konferencija Tjelesna aktivnost i zdravlje održava se u Poreču u organizaciji Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sveučilišta u Novom Sadu, a pod znanstvenim pokroviteljstvom Međunarodnog saveza kineziologije (International Association of Sport Kinetics). Partneri konferencije su Odsjek za kineziologiju Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, FIEP Europe i Hrvatski Kineziološki savez.

Teme
Linker
26. svibanj 2022 06:59