Ova drevna kineska vježba zahtijeva intenzivnu koncentraciju, što pomaže zdravlju mozga.
 Foto: iStock
IDEALNO RJEŠENJE ZA STARIJE

Tai chijem do bolje memorije nakon 50.

Prakticiranje tai chija i joge idealno je rješenje za osobe starije od 50 godina koje žele povećati snagu mozga i poboljšati memoriju, tvrde istraživači.

Istraživači su otkrili da su vježbe tai chija i joge, ako se izvode barem jednom tjedno u trajanju od 45 minuta, pomogle ljudima u poboljšanju razmišljanja, pažnje i sposobnosti pamćenja.

I drugi pomažu, ali...

Drugi su oblici vježbanja, ponajviše aerobne aktivnosti kao što je plivanje, ali i treninzi snage, također učinkovit u poboljšanju kognitivnih sposobnosti, ali znanstvenici ističu da je tai chi - drevna kineska vježba koja se bazira na sporim, tečnim kretnjama i ravnoteži, osobito koristan jer je mogu prakticirati i starije osobe koje se ne žele ili zbog određenih razloga ne mogu baviti drugim aktivnostima.

U čemu je tajna?

Tim sa Sveučilišta u Canberri u Australiji kažu da tai chi zahtijeva intenzivnu koncentraciju, što pomaže zdravlju mozga i da je ovo otkriće utoliko važnije jer je vježba prikladna za ljude svih dobnih skupina te za one s određenim fizičkim ograničenjima.

Linker
14. travanj 2024 15:25