U mnogim kulturama svijeta, sunce je simbol svjesnosti, duhovnosti i vitalnosti.
 Foto: iStock
Brojne dobrobiti

Svi pričaju o Pozdravu Suncu, no ne znaju objasniti što je to? Podučite ih!

Svakako bi bilo dobro vježbu naučiti i raditi pod vodstvom kvalificiranih instruktora, kako bi se ispravno izvodila i samim time postigle maksimalne dobrobiti ove vježbe.

Ciklus od 12 dinamičnih vježbi koje se rade povezano jedna iza druge čine poznatu vježbu naziva 'Pozdrav Suncu'. Koncept ovih vježbi spojenih u jedan ciklus je dovoljan da se ona izvodi samostalno, za bolju fleksibilnost tijela i kralježnice, za opuštanje zglobova i mišića, masažu svih unutarnjih organa kao i aktivaciju svih sustava u tijelu, dok može služiti i kao uvodna vježba za zagrijavanje prethodeći drugim jogijskim vježbama ili drugom obliku sportske rekreacije.

Smatra se da onaj tko radi 'Pozdrav Suncu' odaje poštovanje kako unutrašnjem, tako i vanjskom suncu - centralnoj kreativnoj sili univerzuma, koja se prema jogi također manifestira u tijelu čovjeka. U mnogim kulturama svijeta, sunce je simbol svjesnosti, duhovnosti i vitalnosti.

Lagana za izvođenje

U Indiji se sunce (Surya) odavno smatra simbolom zdravlja i prosperiteta, vitalnosti i životne snage.

'Pozdrav Suncu' je vježba lagana za izvođenje, a ne oduzima puno vremena. Ovaj sustav vježbi osmišljen je ustvari tako da ujedinjuje filozofiju joge i pranajama (jer usklađuje dah i pokret), također se može izvoditi uz ponavljanje mantri (ponavljanje određenih zvukova) ili uz meditaciju povezanu s čakrama. Postoji puno varijacija ovih vježbi a svaka uključuje različite varijacije položaja.

Vježbu naučite kod kvalificiranog učitelja, a njenom praksom osjetite mnogobrojne dobrobiti već nakon prvog izvođenja.

ZNAČENJE SURYA NAMASKAR

Tisućama godina hinduisti su poštovali sunce, koje su zvali Surya i smatrali fizičkim i duhovnim srcem svijeta i tvorcem sveg života.

Svaki 'Pozdrav Suncu' počinje i završava s dlanovima sklopljenim ispred prsa (srčane), okrenutih jedno prema drugom, predstavljajući pozdrav 'Namaskar' - što znači, neka božanska energija u meni pozdravlja i štuje božansku energiju u tebi. To nije slučajno - jer samo srce spoznaje Istinu. Surya Namaskar ili Pozdrav Suncu obično je dio jutarnjeg rituala, molitve i štovanja. A najbolje vrijeme izvođenja ove vježbe je za vrijeme izlaska ili zalaska sunca.

Također, kako se sastoji od 12 povezanih položaja, svaki od njih odgovara jednom od 12 znakova zodijaka. Jedan ciklus pozdrava suncu sastoji se od dvije serije spomenutih 12 položaja koji se izvode u koordinaciji s disanjem.

Foto: iStock
Prije svega, ako se osjetite umornim u bilo koje doba dana, ova vježba će vam vratiti izgubljenu živost, kako fizičku, tako i umnu.

DOBROBITI

'Pozdrav Suncu' je višestruko moćno sredstvo u terapiji raznih problema. Prije svega, ako se osjetite umornim u bilo koje doba dana, ova vježba će vam vratiti izgubljenu živost, kako fizičku, tako i umnu.

Kada prakticiramo vježbu aktiviraju se 72.000 nadija ili kanala koji provode energije u našem tijelu, kroz koje ulaze kozmičke energije. Vjeruje se da ova vježba pomaže otkloniti sve napetosti u tijelu i umu, poboljšava cirkulaciju i povećava temperaturu, što dovodi do pročišćavanja tijela i podmazivanja svih zglobova. Kralježnica postaje elastična, a svi mišići se osnažuju i tonificiraju. Poboljšava se disanje i pritom smiruje um. Ako se prakticira polagano ima smirujući učinak, a ako se izvodi brzo daje snagu i vitalnost.

'Pozdrav Suncu' ima brojne dobrobiti na zdravlje - liječi akne, anemiju, slab apetit, umor, pretilost, proširene vene, reumatska oboljenja, glavobolju, astmu i druge plućne bolesti, bolesti probavnog sustava, lošu probavu, konstipaciju, oboljenje bubrega,smanjen rad jetre, niski krvni pritisak, epilepsiju, dijabetes... mentalne bolesti kao što su uznemirenost, depresija, neuroze, psihoze, poboljšava pamćenje, pomaže eliminaciji toksina iz organizma, poboljšava san, normalizira rad endokrinih žlijezda, pogotovo štitnjače… Pored toga, koristi se i za opći razvoj tijela i stimuliranje normalnog rasta i razvoja.

Savjet: svakako bi bilo dobro vježbu naučiti i raditi pod vodstvom kvalificiranih instruktora, kako bi se ispravno izvodila i samim time postigle maksimalne dobrobiti ove vježbe.

IZVOĐENJE

Prema tradiciji, vježba se radi u zoru, licem prema izlazećem suncu. Surya Namaskar ima 12 položaja, koji se izvode u neprekinutom slijedu. Svaki položaj, prirodni je nastavak onog prethodnog, istežući tijelo na različite načine, uz ritmično svjesno disanje.

Zajedničko im je da se počinje iz stojećeg stava, nakon kojeg se prelazi u pretklon i u položaj 'psa prema dolje', te se zatim spušta na pod u asanu 'kobra' i natrag, do stojećeg stava. Ovaj cijeli niz se radi tako da se krene s lijevom nogom, nakon toga se ponovi isti niz s desnom nogom i tada ste napravili jedan krug 'Pozdrava Suncu'. Kada završi jedan ciklus, počinje drugi, čineći savršen krug. Svaki pokret ima svoj dah - udiše se kada se tijelo diže ili otvara, a izdiše pri spuštanju ili zatvaranju tijela.

Prema drevnim spisima 'Vedama', onaj tko radi 'Pozdrav Suncu' svaki dan, osim što će imati savršeno zdravlje, nikada se neće susreti sa siromaštvom ni u ovom, ni u slijedećem životu.

Linker
17. travanj 2024 22:28