Na greškama se uči
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Slušajte tijelo 

Što sam sve naučila tijekom 30 godina različitog treniranja, možda i vama pomogne

Mnoge sam stvari radila krivo ili sukladno trendovima koji su se nametali


Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Počela sam vježbati davno. Ipak ne toliko davno da se ne bi sjećala kako sam krenula s ritmikom u osnovnjaku, a završila s yogom i TRX-om nakon 40-e. Svo to vrijeme neke sam stvari radila krivo ili sukladno trendovima koji su se nametali. Ipak na drugoj strani skupila sam i par osnovnih grešaka na koje mogu ukazati svakom novopečenom vježbaču.


Dobra oprema

Kao prvo uvijek i baš uvijek dobro odaberite opremu. Nemojte vježbati u lošoj opremi jer ćete samo naštetiti koljenima i kralježnici, a to vam sigurno nije cilj. Nemojte štedjeti na sebi jer sve što uložite u svoje zdravlje uložili ste u svoje zadovoljstvo i ravnotežu. Kad možete i kada za to imate prilike priuštite si savjete pravog instruktora koji će vam napraviti vaš set vježbi ili vas vrlo brzo upozoriti ako radite nešto krivo.

Nemojte baš nikada preskakati zagrijavanje. Kad je mišić hladan onda nepravilno reagira na povećanje intenziteta napora. Pripremljeni mišić lako podnosi napor i puno je puno elastičniji. To je direktno povezano i s ozljedama. Nepripremljen mišić puno se lakše može ozlijediti čak do razine napuknuća.

Nemojte se zabavljati tijekom treninga. To se ne odnosi na slušanje glazbe ili povremeno pričanje, ali to svakako treba biti izuzetak. Žene koje doslovno dolaze u teretanu u grupama i više od treninga 'ćakulaju' viseći po spravama sigurno vide smisao u tome, ali rezultat neće biti zapanjujući. Dapače - ako više mislite na razgovor nego što slušate tijelo možete pogrešnim izvođenjem vježbe ozlijediti zglobove ili kralježnicu. Od takvih slučajnih 'vježbačica' opasnije su samo zaluđene poluprofi obožavateljice fitnessa. Kada vas nešto boli preskočite treniranje ili umjesto planiranog treninga odradite samo relax ili lagani stretching.


Bez pretjerivanja

I ono što se mijenja poput svakog modnog vala je sigurno prehrana. U ovih mojih 30 godina različitog treniranja shvatila sam da treba prvenstveno slušati sebe i ne pretjerivati ni u čemu. To znači da zaobiđete u širokom luku sve one dijete koje predviđaju potpuno izbacivanje masnoća iz vaše prehrane. Masna hrana je odlična za stvaranje zalihe koje će naše tijelo trebati kad bude u pojačanom naporu. Sasvim ih izbaciti nije dobro niti zbog probave niti zbog brojnih kvalitetnih i ljekovitih supstanci koje se na primjer nalaze u maslinovom ili bučinom ulju.

Dakle, slušajte prvo sebe, ali zagrijavanje, dobru opremu i odmor između treninga shvatite kao okvir koji treba poštovati dok je s drugim stvarima dozvoljeno igranje... Kreativno i u skladu s godinama ( biološkim ;).

Linker
23. travanj 2024 07:30