Osim što budi sve mišiće u tijelu, joga čini čuda i za naše duševno zdravlje!
 Foto: iStock
Pokrenite se!

Stalno ste pod stresom? I još se pitate zašto vježbati jogu?

Izbombardirani ste informacijama, napeti, lako planete? Joga će vam pomoći i da trenutno stanete na loptu i da se naučite bolje fokusirati i poboljšate svoj odnos s okolinom!

Piše: Iva Boras, učiteljica hatha joge, Hvar


Za početak pogledajte ili "osvijestite" svoj trenutni položaj glave i vrata, ruku i ramena, leđa i nogu. Je li vam glava uspravna i u prirodnom položaju produžetka kralježnice, osjećate li napetost u vratu? Izdahnite i zabacite glavu nježno natrag pa ju uz udisaj pošaljite skroz naprijed, skoro da brada dotakne prsnu kost. Nježno, ne smije biti bolno, niti na silu, niti pretjerano. Ponovite par puta i uskladite pokret i disanje. Probajte duboko udahnuti i podići ramena do ušiju te ih uz izdah naglo spustiti. Ovakvim vježbama pozornost usmjerimo na sebe, svoje tijelo i disanje, a to je put kojim nas joga vodi.

Impulsi iz okoline bez prestanka "bombardiraju" um koji je ionako prezaposlen svakodnevnim brigama i mislima.

Ponekad je dovoljna lagana vježba da našu pažnju preokrene "prema unutra". U mislima možemo "prošetati" od glave do pete kroz cijelo tijelo, vidjeti gdje nam se zadržava napetost, popraviti si položaj, možda se i dotaknuti posebno bolnog ili ukočenog dijela i - nastaviti dalje s poslom koji smo radili.

Takva "šetnja" na kratko izvanjske sadržaje potisne u drugi plan.

Riješite se napetosti

Metode koncentriranja su razne, a oruđe je uvijek nadohvat ruke i sto posto je prirodno - to je disanje. Obično se napetost zadržava u ramenima i leđima i već blaga rotacija ramena omogućuje nam da bolje i dublje udahnemo. Svjesno disanje je veza tijela i uma na kojoj joga inzistira te se tijekom i nakon vježbanja dobivaju upute kako disati, a sat joge obično završava posebnim vježbama disanja koje se zajednički zovu pranajama.

Gipkost kralježnice i ojačavanje mišića oko nje omogućavaju nam da tijelo potpuno opustimo i tako se riješimo napetosti. Iako je prvenstveno usmjerena prema prevenciji, joga ima odgovor i u slučaju bilo kakvih zdravstvenih tegoba. Ne možemo vježbanje zamijeniti za terapiju koju propiše liječnik, ali znanja i tehnike koriste kao dodatna pomoć pri liječenju.

Nakon stručno vođenog sata joge osjećamo kao da smo "prisutniji", jer joga prvenstveno djeluje na um: smiruje tok misli, olakšava fokusiranje te se poboljšava i interakcija s okolinom. Na svakodnevicu ne reagiramo automatski, promišljamo i mijenjamo obrasce jer uspijevamo biti "prisutni tu i sada".

Što su asane?

Praksa bilo koje od brojnih vrsta joge podrazumijeva redovito fizičko izvođenje položaja koji su udobni i stabilni, a zovu se asane. To nisu svakodnevni položaji tijela, karakteristični su za jogu i imaju svoje zakonitosti koje se uče vježbanjem uz učitelja i pod nadzorom, barem u početku. Iako ponekad izgledaju jednostavne - pogotovo osnovne stojeće asane, zadržavanje u tim položajima početnicima je naporno.

Foto: iStock
Položaj stabla - vriksasanu - bi u početku trebalo izvježbati s učiteljem joge, baš kao i ostale asane.

Do potrebne koncentracije i stabilnosti dolazimo vježbanjem, a početnici su obično nestrpljivi i nemirni. Tadasana (položaj planine) je primjerice osnovna stojeća asana koju izvodimo svakodnevno i bez napora. Ono što ju čini joga položajem je svijest o tomu kako stojimo. Učitelj joge će nas u tadasanu, kao i u bilo koju drugu asanu postaviti postupno, prozivajući zglobove, mišiće, pravilan položaj kralježnice i usmjeravajući ritmično disanje. Za pravilno izvođenje težih stojećih asana, često je potrebno aktivirati nekog od naših saveznika (bande) u tijelu za koje nismo ni znali da postoje, a koji nam pomažu pri stabilnosti.

Ako jogu upražnjavate redovito, zainteresirano i opušteno, otkrivate svoje mogućnosti, bolne točke i stvarno stanje organizma.

Pritom odgovor na uobičajeno pitanje - moram li biti vegetarijanac, ustajati rano, prestati izlaziti van, zabavljati se ili pušiti ako vježbam jogu i dalje ostaje stvar slobodnog izbora.

Svjesno vježbanje

Pri izvođenju asana nam ponekad zatreba neki rekvizit da si olakšamo teške pozicije, ali nije poanta u perfekciji nego u svjesnom vježbanju. Jedna od prednosti joge je upravo ta što ne treba nikakva posebna oprema osim udobne odjeće od prirodnih materijala i malo mjesta na stabilnoj i tvrdoj podlozi. Dok ne naučimo slušati vlastito tijelo i osnove pravilnog vježbanja, svakako treba imati i učitelja. Početnicima je lakše dinamično izvoditi asane, ali pravi učinak asana dostižemo zadržavajući se u položajima, zato ih moramo znati pravilno izvoditi, u suprotnom se možemo ozlijediti.

Večernji termini vježbanja ne bi trebali imati previše energizirajućih asana niti onih koje se izvode stojeći ili spadaju u kategoriju naginjanja unazad. Joga nas može probuditi i držati budnima ili pripremiti za dobro spavanje.

Sanskrtski izrazi koje učitelji joge koriste također mogu zbuniti, ali njihove su vibracije važan dio sata. Svaki početnik treba prihvatiti da jogu ne može razumjeti u potpunosti na brzinu i da neke položaje možda nikad neće moći savladati do perfekcije. Učitelj joge za svaku će asanu ponuditi i lakšu i težu varijaciju.

Foto: iStock
Koliko god godina imali, u kakvoj god da ste kondiciji, jeste li fleksibilni ili ne - ništa od toga nije prepreka za početak bavljenja jogom! A još bolje je što je možete vježbati uvijek i svugdje.

Za razliku od sporta, joga nema takmičarski karakter i nije usmjerena na mjerljive rezultate. Postupno se napreduje i unatoč tomu se prve rezultate vježbanja vrlo brzo osjeti, a granice onog što tijelo može napraviti se brzo šire.

Pokušaj sažimanja niza tehnika i metoda u par jezgrovitih rečenica kojima bi se objasnilo što joga jest, u startu je osuđen na neuspjeh. Tisućama godina stare tehnike razgranale su se i dopunjavale pa postoje razne škole i učitelji joge. Zajedničko svima je disciplinirano vježbanje uz koje postajemo svjesniji sebe, svoje trenutne aktivnosti i okoline. Kroz vježbanje možemo naučiti niz tehnika koje možemo upotrebljavati svakodnevno i u raznim prilikama i koje čak imaju "instant" djelovanje.

Naučite disati

Tehnika punog jogijskog disanja je jednostavna: dišite opušteno i tiho, udah i izdah trebaju biti približno jednako dugi, a ako ste jako opušteni, onda je izdah skoro dvostruko duži od udaha. S udahom se prsni koš širi, trbuh napuše, a ošit spusti prema dolje. Dok izdišemo, trbuh se blago zgrči, ramena spuste i prsni koš isprazni. Žene često dišu paradoksalno - s udahom drže na silu trbuh uvučen, podižu ramena i jako šire prsni koš prema naprijed. U bilo kakvoj stresnoj situaciji sjetite se punog jogijskog disanja koje umiruje tijelo i um.

Linker
20. travanj 2024 18:08