Svi ljubitelji SUP-a tvrde da je toliko zarazan i zabavan da čovjeka lako ponese...
 Foto: iStock
Hit sport

Stabilizira trup, učvršćuje cijelo tijelo, a još je i zabavan

04. srpanj 2018.
Sve više avanturista odlučuje se iskušati u stand up paddlingu, zabavnom kretanju morskom pučinom. Sve što je potrebno su daska za surfanje i veslo te malo osjećaja za ravnotežu.

Posljednjih desetak godina trend je u Americi, a među ljubiteljima vodenih sportova sve je popularniji i u Hrvatskoj: stand up paddling, odnosno uspravno veslanje na surf dasci.

U surferskom svijetu skraćeno se naziva SUP i razvio se, dakako, od daskanja ne velikim valovima na Havajima.

Ljubitelji ovog adrenalinskog sporta odlučili su se zabavljati i kretati na dasci pučinom i kad je more mirno, a za to im je bilo potrebno veslo i tako je nastao stand up paddling.

Sve popularniji i kod nas

Na našoj se obali iz godine u godinu sve više avanturista odlučuje iskušati u ovom zabavnom načinu kretanja morskom površinom. Tim više što je Jadransko more relativno pitomo i nema tako velikih i opasnih valova pa se SUP-om ljudi mogu baviti i iz čiste zabave i rekreacije.

Veslanje na dasci nije ograničeno samo za more, veslati se može bilo gdje, pa tako i na rijekama i jezerima. Osnove pravilnog balansiranja na dasci i baratanja veslom važan su preduvjet, ali mogu se svladati vrlo brzo.

Treba imati malo sposobnosti i talenta za zadržavanje ravnoteže na ovom nestabilnom plovilu i već za pola sata i potpuni će početnik uspjeti sigurno napraviti prve zaveslaje. SUP je, osim što je zanimljiv i zabavan način kretanja po moru, idealan i za relativno bezbolno dobivanje preplanule boje. Ne treba se izležavati na ručniku i pržiti, već postojano upijati sunčeve zrake kroz aktivnost. Kad postane prevruće, nema jednostavnijeg načina za osvježenje - nakratko se bacite u more i nastavite dalje.

Foto: iStock
Pripazite samo da ne izgorite!

Probajte se ne 'zaraziti'

Svi ljubitelji SUP-a tvrde da je toliko zarazan i zabavan da čovjeka lako ponese i izgubi pojam o vremenu pa treba biti na oprezu da vas sunce previše ne opeče. Prije pokreta treba se dobro namazati zaštitnom kremom i po mogućnosti staviti kapu ili šešir kako biste izbjegli sunčanicu.

Uza sve zabavne aspekte, stand up paddling je i dobar trening jer rade mišići cijelog tijela kako biste održali ravnotežu na dasci. Odličan je za stabilizaciju trupa, veslanjem se učvršćuju mišići ruku, leđa i ramena, rade trbušnjaci... gotovo nema dijela tijela koje nije aktiviran. AKo to nije dovoljno dobar razlog, onda stvarno... :)

OPREZNO S ODABIROM OPREME

Kako bi sport bio zabavan i kako se ne bi pretvorio u muku, treba biti oprezan pri odabiru opreme i izabrati adekvatnu, koja odgovara vašim mogućnostima. To se prije svega odnosi na odabir daske. Daska se bira ovisno o konstituciji i aktivnosti koju preferirate, želite li bržu vožnju, lagano kretanje morem, veslati na duge staze ili na kraće dionice. U posljednje vrijeme sve su popularnije daske za napuhavanje koje zauzimaju vrlo malo mjesta, a za napuhavanje je dovoljno nekoliko minuta. Stručnjaci za SUP kažu da su Allround daske zlatna sredina po pitanju odabira, dovoljno brze za one malo ambicioznije, a dovoljno stabilne i za prve zaveslaje.

Teme
Linker
29. prosinac 2021 12:53