Eva Politeo pokazat će vam kratki trening koji će popraviti važe držanje.
 Snimila: Biljana Gaurina/EPH
Vježbe za pravilno držanje

Sjećate li se one: 'Prsa naprijed, guza van', a jeste li je poslušali?

Za trening koji vam predlažemo dovoljno je samo petnaestak minuta dnevno. Napor je malen, a rezultati mogu biti vrlo dobri

Vježbe pokazuje: Eva Politeo, prof. kineziologije


Veći dio radnog vremena mnogi od nas danas nažalost provode sjedeći. Posljedično, zbog nepravilnog držanja tijela počinju se javljati bolovi i problemi s leđima. No, nije samo u sjedenju problem. Loše je i to što se čovjek danas premalo bavi tjelesnom aktivnošću pa dolazi do opuštanja mišića koji su ključni za uspravno držanje i čvrst trup.

Što kad oslabe mišići leđa

Koliko god stolac na našem radnom mjestu bio kvalitetan, ako se nedovoljno krećemo i ne vježbamo, mišići će oslabiti i velika je mogućnost deformiranja kralježnice.

Zbog oslabljenih mišića leđa najčešće se javlja kifoza, odnosno pogrbljenost u gornjem dijelu leđa, no redovitim i pravovremenim izvođenjem vježbama mogli biste spriječiti i popraviti takvo držanje.

Može kod kuće, a može i na poslu

Eva Politeo, prof. kineziologije iz World Class fitness centra predstavlja nekoliko korisnih vježbi koje možete svakodnevno ili barem tri puta tjedno izvoditi kod kuće ili na radnom mjestu za vrijeme pauze (naravno, na poslu ćete vježbati samo ako vam uvjeti to dopuštaju).

Za takav trening dovoljno je izdvojiti tek 15-ak minuta.

Osvijestite držanje
Uz vježbe savjetujemo vam da se što češće pogledate u ogledalo ili u izloge dok hodate ulicom. Tako ćete osvijestiti kako se držite te početi voditi računa o tome da ne potiskujete ramena prema naprijed.

A sada, pogledajmo kako bi vježbe trebalo izvoditi.

Linker
19. travanj 2024 07:08