Može smanjiti stres i depresiju

Sirutka poslije treninga

Sirutka se pije poslije treninga jer njezin sastav, osobito proteini, igraju važnu ulogu u prehrani sportaša. Postoji sirutka u prahu i svježa sirutka.

Proteini sirutke imaju najveću primjenu u prehrani sportaša. Koriste se kao dodatak prehrani namijenjen povećanju mršave mišićne mase i popravak oštećenja u mišićima. Proteine sirutke najbolje je uzimati u kombinaciji s vodom. Jer, ukoliko se uzimaju s mlijekom, kazein iz mlijeka će usporiti njihovu apsorpciju u tijelo. Zbog toga što povećavaju razinu glutationa i glutamina, proteini sirutke značajni su i za održavanje imuniteta. Pomažu kod sitosti, tako što povećavaju nivo hormona koji "stopiraju" apetit. Proteini sirutke mogu smanjiti stres i depresiju jer djeluju na smanjenje razine kortizola i povećanje razine serotonina.

Svježa sirutka postoji u dva oblika. Slatka koja se dobiva prilikom proizvodnje tvrdih sireva i kisela sirutka koja se dobiva prilikom proizvodnje svježeg kravljeg sira. Kisela sirutka je ukusnija i stabilnija, a sadrži i manje laktoze i mliječne masti.

Sirutka u prahu dobiva se uklanjanjem vode iz svježe sirutke. Postoji slatka sirutka u prahu (pH >5,6), kisela sirutka u prahu (pH <5,1), demineralizirana sirutka u prahu i sirutka u prahu bez laktoze. Sirutka u prahu koristi se kao aditiv u proizvodnji kobasica, juha, pekarskih proizvoda, sireva i namaza, dok se demineralizirana sirutka i sirutka bez laktoze koriste u pripremi dječje hrane.

Linker
16. travanj 2024 19:50