Most - položaj u kojem istežemo mišiće trbuha, prsnih mišića i pojačavamo fleksibilnost

 RANKO SUVAR CROPIX
zdravo i zabavno

Savjeti Edite Cebalo: Kako se plesom može lako prevenirati debljina kod djece

Ples je lako prihvatljiv djeci, a pogotovo ako se njime počnu baviti u najranijoj dobi


Piše: kineziologinja, koreografkinja i plesna pedagoginja Edita Cebalo


U svom dugogodišnjem radu s djecom od tri godine do adolescencije primijetila sam da je kretanje u toj dobi svedeno na minimum, u odnosu na potrebu koje tijelo u dječjoj dobi traži, a koje bi polučilo kvalitetan psihofizički razvoj.

Kroz povijest se količina učinjenih koraka, skokova, penjanja, plesa i sličnog smanjila, a samim time i usporila organizam djeteta. Nestala je fleksibilnost, koordinacija se ne razvija do granica sukladnih dobi te se tijelo i njegov oblik promijenio. Sjedilački način života nije imanentan čovjeku te se negativno odražava na fiziološke i razvojne procese kod djece i mladih.


Kako izgleda jedan plesni sat

Kako je ples skup harmoničnih pokreta koji se izvode s glazbom il bez nje, lako je prihvatljiv djeci, a pogotovo ako se njime počnu baviti u najranijoj dobi. Djeca tada usvajaju nova znanja i spoznaje vezane uz kretanje uz glazbu te o važnosti kretanja, prehrani, međuljudskim odnosima te percepciji sebe u odnosu na prostor, djecu oko sebe i pedagoga.

Plesom i vježbama koje su nužne da bi se usvojila plesna tehnika direktno utječemo na razvoj muskulature, kardiovaskularni sustav, pravilno držanje, razvoj motoričke inteligencije te potrošnju kalorija. Samim time podižemo sve fiziološke procesa na viši nivo.

Jedan plesni sat sastoji se od zagrijavanja, usvajanja novih znanja, kondicionih vježbi te vježbi istezanja i opuštanja na kraju sata. Važno je naglasiti i psihološku komponentu, odnosno - dobrobit koju djeci daje druženje u grupi istih djece interesa .

Kako je debljanje najčešće produkt većeg unosa nego potrošnje kalorija, djeci je potrebna tjelesna aktivnost kojom će se pokrenuti procesi sagorijevanja masti te aktivirati i ubrzati metabolizam. Djeca i mladi će radije izabrati druženje s mobitelom ili računalom nego kretanje jer ono iziskuje napor. I baš zato mi pedagozi i roditelji bismo im trebali približiti i zainteresirati ih za tjelesnu aktivnost.


Što izabrati?

Ples je aktivnost koja je vrlo zastupljena kod nas te se njome bavi velik broj djece, no nažalost nije kao, primjerice, nogomet medijski eksponirana. Rekreativna plesna aktivnost je pristupačan oblik vježbanja te ne iziskuje enormna odricanja kao neke druge sportske aktivnosti.

Mnogo je plesnih stilova - od baleta, ritmike, hip hopa, jazz plesa do folklora i društvenih plesova koji su rijetko zastupljeni u školskim dvoranama za tjelesni odgoj. Mnoga djeca zaziru od preskakanja kozlića, ali zato rado prihvaćaju ples.

Smatram da je naš program zdravstvene i tjelesne kulture u školskom programu zastario i neinventivan. Potrebno ga je doraditi i obogatiti aktivnostima koje, sukladno s promjenama u načinu života, prihvatljivije novim generacijama. Sve s ciljem održavanja zdravlja i tjelesne kondicije djece i mladih.

Bez obzira radilo se o nogometu, gimnastici, plesu ili trčanju - djeca će osjetiti fizičku i mentalnu dobrobit u vrlo kratkom vremenu. Za ples volim reći da je sposoban smiriti duh i strasti te u uravnotežiti ih s tijelom koje ga nosi. Djeca s kojom ja radim ulaze i izlaze u dvoranu nasmijana, opuštena i smirena.

Pogledajte kako to izgleda.

image

Vježba za jačanje mišića leđa. Ostati u ovom položaju 8 sec

RANKO SUVAR CROPIX
image

Istezanja mišića leđa i rotacija tetiva u kukovima. Ostati u ovom položaju 8 sec

RANKO SUVAR CROPIX
image

Istezanje zadnje lože bedara. Ostati u ovom položaju 8 sec

RANKO SUVAR CROPIX
image

Istezanje kralježnice. Ostati u ovom položaju 8 sec

RANKO SUVAR CROPIX
image

Jačanje muskulature leđa i trbušne muskulature

RANKO SUVAR CROPIX
image

Istezanje trbušne muskulature. Ostati u ovom položaju 8 sec

RANKO SUVAR CROPIX
image

Jačanje bedrenih mišića i donjeg dijela leđa

RANKO SUVAR CROPIX
image

Istezanje mišića nogu, jačanje donjeg dijela leđa i gluteusa

RANKO SUVAR CROPIX
image

Most - položaj u kojem istežemo mišiće trbuha, prsnih mišića i pojačavamo fleksibilnost

RANKO SUVAR CROPIX
image

Opuštanje - ostati u tom položaju 30 sec

RANKO SUVAR CROPIX
Linker
24. travanj 2024 00:10