FOTOGRAFIJE: shutterstock
jeste li spremni

Provjerite svoju formu jednostavnim petominutnim testom, možda se iznenadite

Ovaj test je namijenjen isključivo zdravim osobama, a sve što trebate je klupica, sanduk ili stepenica (visine 50,8 cm za muškarce i 40 cm za žene) te štoperica. Sretno!

Aerobna izdržljivost dio je dobre kondicije, a aerobnim vježbama poboljšava se krvožilni i dišni sustav, jača imunosni sustav, stabilizira krvni tlak, a osim za mršavljenje aerobne vježbe odlične su i za zdravlje. A jeste li u dobroj formi, provjerite jednostavnim petominutnim testom koji je osmišljen na Sveučilištu Harvard. Test je namijenjen isključivo zdravim osobama, a sve što trebate je klupica, sanduk ili stepenica (bilo koje povišenje) u visini od 50,8 cm, odnosno 40 cm za žene, i štoperica.

Kako se izvodi: odbrojavajte, na jedan stavite desnu nogu na klupicu; na dva se penjite i lijevu nogu pridružite desnoj; na tri desnu nogu stavljate dolje, na četiri spuštate i lijevu nogu i stajete uz desnu. Te četiri radnje trebate napraviti u 2 sekunde (to je 30 penjanja u minuti). Test je gotov ako ovim tempom izdržite 5 minuta ili ako odustanete ranije.

Nakon testiranja sjednite. Zapišite vrijeme testiranja (5 minuta ili manje) te izmjerite puls. Potrebna su tri mjerenja, nakon prve minute odmora, nakon druge i nakon treće. Frekvencija srca mjeri se 30 sekundi, najlakše na zapešću. Srednji prst i kažiprst lagano pritisnite na unutarnju stranu ručnog zgloba druge ruke, tik ispod korijena palca. Kod većine ljudi vidljiva je blijeda plavičasta linija radijalne arterije. Ta četiri podatka unesite u ovu formulu i dobit ćete rezultat testa: ukupno vrijeme trajanja testa u sekundama (max. 300) x 100 podijelite sa zbrojem triju mjerenja pulsa pomnoženim sa dva.

Rezultat:

manje od 55 - loša kondicija

55 - 64 - baš se ne možete pohvaliti svojom kondicijom

65 - 79 - niste baš najgori, ali ipak biste trebali poraditi na svojoj izdržljivosti

80 - 89 - dobra kondicija

više od 90 - odlična kondicija

Linker
19. travanj 2024 04:40