Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Ivana Nobilo/Hanza Media
Jogom do bikini tijela

Pozdrav mjesecu: jača sve mišiće tijela te uklanja masno tkivo s nogu, ruku, trbuha, struka i leđa

Za učiteljicu joge, Hanu Dervović nema stajanja ni preko ljeto. Nakon joge za početnike, za vas je pripremila i niz učinkovitih vježbi koje tope masne naslage, jačaju guzu, poboljšavaju cirkulaciju, držanje, izdržljivost, snagu i još mnogo toga. Pridružite nam se i otkrijte sve čari joge.

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović, učiteljica joge

POZDRAV MJESECU (CHANDRA NAMASKAR)

Chandra namaskar se sastoji od 14 osnovnih položaja. Ovo je jedan od najboljih načina da završite svoj dan s pozitivnom energijom, postanete i ostanete fit.

Jedan ciklus Chandra namaskara sastoji od 8 položaja koji se ponavljaju, to su:

1. Položaj molitve ili Pranamasana

2. Položaj otvaranja nebu ili varijanta Hasta uttanasane

3. Položaj šaka uz stopala ili Padahastasana

4. Jahač ili Ashwa sanchalanasana

5. Položaj polumjeseca ili Ardha Chandrasana

6. Položaj planine ili Parvatasana

7. Pozdrav 8 točaka ili Ashtanganamaskara

8. Položaj kobre ili Bhujangasana

9. Položaj planine ili Parvatasana

10. Jahač ili Ashwa sanchalanasana

11. Položaj polumjeseca ili Ardha Chandrasana

12. Položaj šaka uz stopala ili Padahastasana

13. Položaj otvaranja nebu ili varijanta Hasta uttanasane

14. Molitva ili Pranamasana


NAČIN IZVOĐENJA: Stanite se uspravno, spojite stopala, ruke stavite uz tijelo, napravite udah te s izdahom spojite dlanove ispred grudi u položaj molitve. Udahom podignite ruke prema gore u položaj otvaranja nebu, pogled i prsnu kost usmjerite prema gore, a kukove lagano prema naprijed. S izdahom spustite trup i ruke prema podu u položaj šaka uz stopala. Zatim lijevu nogu zabacite nazad i spustite koljeno na pod - to je položaj jahača. Održavajući balans udahnite i podignite ruke u zrak te spojite dlanove u molitvu, izvijte leđa unazad i pogled usmjerite prema gore – to je položaj polumjeseca. Izdahom desna noga ide nazad uz lijevu u položaj planine, brada ide prema prsima, pete približite podu i pazite da su vam oba dlana na podu. Zadržavajući dah uđite u položaj pozdrav 8 točaka – koljena, prsa i brada dodiruju pod, dok su kukovi u zraku, a laktovi uz tijelo. Spustite kukove na pod, opružite nožne prste i udahom podignite trup i glavu prema gore u položaj kobre. Ramena maknite od ušiju prema dolje, laktovi neka vam budu uz tijelo. Zatim se izdahom vratite u položaj planine. Lijevom nogom zakoračite naprijed između dlanova i spustite desno koljeno na pod u položaj jahača, zatim održavajući balans, udahnite i podignite ruke u zrak te spojite dlanove u molitvu, izvijte leđa unazad i pogled usmjerite prema gore u položaj polumjeseca. Izdahom priključite desnu nogu lijevoj u položaju šaka uz stopala. Udahnite i dignite trup i ruke prema gore u položaj otvaranja nebu te izdahom spojite dlanove kod srca u položaj molitve.

To je jedan ciklus pozdrava mjesecu.

TRAJANJE: Napraviti barem 5 ciklusa. Bilo bi idealno raditi ga 10 minuta svaki dan.

NAPOMENA: Možete na početku prvo u svakom položaju napraviti 3 udaha i izdaha, a zatim napravite sekvencu s izmjenom daha i položaja. Ovu sekvencu najbolje je raditi navečer i to prije svih ostalih yoga položaja ili asana.

DOBROBITI: Jača sve mišiće tijela, zglobove i tetive, osnažuje i tonira trbušne organe, regulira endokrini sustav, poboljšava cirkulaciju limfe, daje blistav ten, čistu kožu, čisti pluća, stimulira sve nervne pleksuse, poboljšava rad cijelog živčanog sustava i mozga. Uklanja masno tkivo s nogu, ruku, trbuha, struka i leđa. Pomaže kod depresije, podiže samopouzdanje i sreću te donosi mir. Povećava metalnu i fizičku snagu te podiže razinu energije.

Pozdrav mjesecu mogu raditi apsolutno svi bez obzira na dob.

Linker
19. travanj 2024 03:21