Pokrenimo se!
 Getty Images/iStockphoto
NEMA ISPRIKE

Ponestalo vam je ideja što raditi kod kuće? Devet razloga zašto trebate početi vježbati već danas!

Mnogi od nas i dalje svoj posao odrađuju od doma, što dovodi do manjka aktivnosti.

S obzirom na to koliko je već vremena prošlo, vrlo je vjerojatno da ste oprali sve rublje, popeglali, posložili, uredili ormare, rasporedili knjige, pogledali filmove i serije… I što sada? Boravak u zatvorenom prostoru je iza nas, ali s obzirom na čitavu situaciju, iznimno velik broj ljudi i dalje radi od doma. lako nas dugotrajan boravak u domu dovodi do igre sa živcima, ono što nikako ne smijemo zanemariti je naša fizička sprema. I stoga je idealno vrijeme za početi s vježbanjem jer nam ono donosi itekakve benefite, a ovo je najvažnijih devet razloga da se aktivirate!


Buđenje organizma

Ništa neće probuditi i aktivirati vaš organizam kao vježbanje. Bez obzira na to bio li vam trening naporan ili ne, osjećaj zadovoljstva nakon treninga motivira vas da ne stanete. Vježbanjem se oslobađaju kemijske tvari u organizmu, što rezultira opuštenim osjećajem i zadovoljstvom nakon treninga. [1]

Jačanje imuniteta

Vježbanje pomaže u održavanju zdrave imunološke funkcije [2], ali također smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, pretilosti, dijabetesa, raka debelog crijeva i raka dojke [3].


Poboljšavanje funkcije pluća

Redovita tjelesna aktivnost i pravilno vježbanje te prehrana mogli bi vam pružiti osjećaj više kisika u tijelu. Duboko disanje i vježbanje mogli bi vam pomoći poboljšati rad pluća, što je izuzetno važno u današnjoj situaciji.


Stvaranje hormona sreće

Tijekom vježbanja, tijelo oslobađa endorfine koji nam pružaju osjećaj sreće i euforije. Vježbanje također može pomoći u oslobađanju od depresije [4], a budući da smo svi bili u svojim kućama i moguće mentalno potonuli, vježbanje nam pomaže kod energije i smanjenju umora.

Smanjenje stresa

Vježbanje utječe na smanjivanje razine stresa, tjeskobe i napetosti te povećava koncentraciju noradrenalina, koji ublažava reakciju mozga na stres [5].

Pojačana kreativnost

Nakon vježbanja i tjelesne aktivnosti, nivo kreativnosti raste. Dok radite od kuće, pokušajte vježbati tijekom pauze za ručak. To bi vam moglo očistiti mozak i pomoći da započnete s boljim idejama.


Povećano samopouzdanje

Redovito vježbanje može vam pomoći u izgradnji samopouzdanja [6]. Jedan od najčešćih problema prije bavljenja vježbanjem je motivacija, no vježbanje za ponovan ulazak u svoje omiljene traperice odličan je način da započnete i povećate samopouzdanje.


Kvalitetan san

Redovito vježbanje može imati pozitivan utjecaj na kvalitetu vašeg sna.


Nema potrebe za kupovinom

Za vježbanje ne trebate izlaziti iz stana u kupovinu novih stvari. Tenisice, trenirka i majica dovoljni su za bilo koji tip vježbe, a ako želite isprobati pilates i jogu - ne trebaju vam ni tenisice!

Unaprijedite svoj život već danas!

[1] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212877818308706?via%3Dihub

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1877117315001842

[3] https://www.who.int/dietphysicalactivity/factsheet_adults/en/

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC474733/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28088704/?from term=anxiety+meta+exercise&from_filter=pubt.meta-analysis&from_filter=pubt.review&from_filter=pubt.systematicreviews&from_filter=years.2016-2020&from_pos=1

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26241879/?from_term=exercise+self-esteem&from_filter=simsearch2.ffrft&from_filter=pubt.meta-analysis&from_filter=pubt.review&from_filter=pubt.systematicreviews&from_pos=1

Linker
26. travanj 2024 20:39