Snažniji i veći mišići pomoći će boljem hodu te uspravnijem i stabilnijem držanju
 Getty Images
kvalitetan život

Poboljšajte ravnotežu za sretniju starost

Svaka treća osoba starija od 65 godina osjetit će slabiju ravnotežu i nesigurnost pri hodu, zbog čega je podložnija padovima i prijelomima kostiju. No, ravnoteža se može poboljšati i nikada nije kasno za to

Kad zađemo u srednje i starije godine, mnogi se od nas usredotoče na zdraviju prehranu i vježbanje kako bismo očuvali zdravlje i kvalitetan život u godinama koje dolaze. Međutim, nerijetko zaboravimo na jednog od važnijih krivaca koji narušava kvalitetu života - oslabljenu ravnotežu. Zbog nje mnogi završe s prijelomima kuka, ruke i noge, a u starijoj je dobi oporavak od prijeloma kostiju znatno sporiji. Srećom, mnogo je toga što možemo učiniti kako bismo poboljšali balans. Evo strategija koje su se pokazale najboljima, kaže fizioterapeutkinja Liz Moritz iz Brigham and Women's Hospital.


Fizioterapija

Vježbe koje poboljšavaju ravnotežu usmjerene su na jačanje pokretljivosti zglobova, poboljšanje koordinacije pokreta, više mišićne mase, jače kosti i bolje funkcioniranje mozga. Primjerice, stajanje na jednoj nozi zatvorenih očiju, hodanje po zamišljenoj crti, bočno hodanje...


Jačanje mišića

Snažniji i veći mišići pomoći će boljem hodu te uspravnijem i stabilnijem držanju. Preporučljiva je bilo koja redovita fizička aktivnost, redovito se krećite, vozite bicikl, koristite stepenice, redovito odradite nekoliko vježbi snage uz pomoć rekvizita, čučnjeve i iskorake.


Tai chi i joga

"Tai chi naziva se meditacijom u pokretu, većina vježbi podrazumijeva prenošenje tjelesne mase s jedne strane tijela na drugu, što poboljšava ravnotežu, a vježbe joge usmjerene su na duboko disanje, a i to ima utjecaja na pravilno držanje i bolji balans", kaže Liz Moritz. Vježbe su ujedno opuštajuće pa pomažu u otklanjanju stresa.


Pregled očiju

Ako ne možete vidjeti kamo idete, povećan je rizik i da ćete pasti. Svake dvije ili tri godine odite na pregled vida, a ako su vam preporučene naočale, nosite ih. Patite li od vrtoglavice, moguće je da se radi o problemima s vidom.


Tlak pod kontrolom

Visoki krvni tlak tihi je ubojica jer dugo godina ne pokazuje nikakve simptome. No, nagli skokovi ili trajno povišen tlak zahtijevaju liječenje. Redovito se kontrolirajte kod obiteljskog liječnika.

Linker
24. travanj 2024 21:06