Vježbanje je učinkovitije protiv slabljena kognitivnih funkcija nego lijekovi.
 Foto: iStock
Pokreni se

Poboljšajte pamćenje i raspoloženje na najlakši mogući način

Zanimljivo je to vježbanje, koliko god mu se možda opirali - činjenica je da nam uglavnom čini dobro. Dakle, nema izgovora!

Vježbanje popravlja raspoloženje trudnica

Tjelovježba poboljšava raspoloženje trudnica i smanjuje osjećaj umora, pokazali su rezultati istraživanja provedenog na University of Western Ohio. Znanstvenici su pokušali istražiti koliko četverotjedni program tjelovježbe utječe na poboljšanje fizičkog i pishičkog stanja trudnica koje su prethodno bile neaktivne. Sudionice programa primijetile su znatno poboljašnje raspoloženja, a i osjećale su se odmornije.

Treba reći da je postotak žena koje tijekom trudnoće osjećaju depresiju, tjeskobu i umor znatno veći od onih s postporođajnom depresijom, iako se o njoj više govori. A tjelovježba je jednostavan i jeftin način da se taj problem ublaži, pa čak i riješi.

Tjelesna aktivnost smiruje

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Marylandu pokazalo je da su se ispitanici koji su vozili bicikl umjerenim tempom 30 minuta, nakon što su im pokazane uznemirujuće fotografije, osjećali znatno smirenije od ispitanika koji su se prethodno odmarali. Već je otprije bilo poznato da vježbanje potiče lučenje hormona koji reguliraju reakciju mozga na stresne situacije, no dosad se nije znalo da taj učinak traje do 60 minuta nakon vježbanja.

Sport poboljšava pamćenje

Vježbanje je učinkovitije protiv slabljena kognitivnih funkcija nego lijekovi, rezultati su istraživanja provedenog na University of Maryland School of Public Health. Pokazalo se da redovita umjerena tjelovježba poboljšava pamćenje i kognitivne sposobnosti onako kako to ne može učiniti ni jedan lijek.

Već nakon samo 12 tjedana programa umjerene tjelovježbe ispitanici su pokazali poboljšanje u neuralnoj aktivnosti te su bolje rješavali testove pamćenja nego prije početka programa. To otkriće, tvrde autori istraživanja, donosi veliku nadu osobama koje imaju dijagnosticirano blago slabljenje kognitivnih funkcija, stanje koje se smatra prekursorom demencije.

Linker
24. travanj 2024 11:43