FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Pet očitih znakova da se ne krećete dovoljno - čak će vam i oči reći da nešto nije u redu

Ako vam se čini da prečesto zaboravljate što ste htjeli reći, možda je to znak da biste se trebali više kretati

Danas planirate duže ostati u uredu, sutra planirate maraton na Netflixu, prelijeni ste da biste otišli u kupovinu pa naručujete dostavu hrane, radite od kuće i gotovo pa se ne dižete sa stolice... Moderan način života, ali i pandemija doveli su nas još više do sjedilačkog načina života i nije čudo da su se naša tijela uspaničila i počela nam slati znakove da je vrijeme da nešto poduzmemo.


1. Oči su vam otečene

Sjedilački način života je jedan od okidača za zadržavanje tekućine u tijelu. Otečene oči se javljaju nakon dugotrajnog boravka u horizontalnom položaju. Joga je odlično rješenje za ovaj problem jer asane vrše pritisak na glavu i pojačavaju cirkulaciju. Kad počnete uvoditi isti pokret u svoju dnevnu rutinu, otečenost će se sama povući vrlo brzo.


2. Imate zatvor

Tjelovježba je izuzetno važna za pravilne pokrete crijeva. Ako provodite većinu vremena sjedeći, potrebno je duže vrijeme da hrana prođe kroz debelo crijevo. Zbog toga je količina vode koju tijelo apsorbira iz stolice ograničena, a to dovodi do zatvora. Redovita fizička aktivnost poboljšava učinkovitost probavnog trakta. Čak i 5 minuta istezanja nekoliko puta dnevno mogu spriječiti pojavu zatvora.


3. Zaboravni ste

Ako vam se čini da prečesto zaboravljate što ste htjeli reći, možda je to znak da biste se trebali više kretati. Jedno je istraživanje pokazalo da ljudi koji većinu vremena sjede imaju u mozgu strukturalne promjene u području medijalnog sljepoočnog režnja. Taj režanj je odgovoran za sposobnost pamćenja stvari. Fizička aktivnost dokazano poboljšava pamćenje pa je logično da, što više vaše tijelo postaje fit, to više se razvijaju i moždane strukture.


4. Bole vas koljena

Kretanje je najbolji način da se opuste zglobovi. Tjelovježba može ublažiti simptome artritisa i osteoartritisa, a naročito aerobne vježbe niskog intenziteta. Pacijenti s kroničnim bolovima u koljenu često se upućuju u program tjelovježbe. Redovitom tjelovježbom jačaju se mišići te postaju fleksibilniji, baš kao i zglobovi.


5. Žudite za slatkim

Fizička aktivnost savršeno neutralizira žudnju za slatkim. Podiže razinu energije i pospješuje lučenje endorfina, što potiče dobro raspoloženje. Hormoni sreće, pak, smanjuju žudnju za slatkim i to značajno. Dovoljno kretanja tijekom dana štiti vas od depresije, a kad nema depresije i lošeg raspoloženja nema ni toliko potrebe za slatkišima.

Linker
24. travanj 2024 18:39