Divan je osjećaj vinuti se u nebo... Jeste li probali?
 Foto: iStock
Uživaj kao ptica iznad mora

Parasailing: razonodit će vas, napuniti pozitivom i pružiti nezaboravno iskustvo

Ovaj oblik aktivnosti osmilio je još 1961. godine francuski inžinjer Pierre-Marcel Lemoigne koji je napravio preinake na klasičnim padobranima i osmislio način kako da se podižu s površine mora.

Plaže su prepune turista, ljeto je u punom jeku, a roštiljanje na suncu nije najbolja opcija. Zabavno ispuniti vrijeme na godišnjem odmoru možete raznim vodenim sportovima. Osim što ćete se razonoditi na uzbudljiv način, rashladit ćete ugrijano tijelo i napuniti se dozom pozitivizma i energije.

Jedan od oblika rekreacije i zabave na moru je parasailing koji je sve češće u ponudi sportskih centara diljem naše obale.

To je panoramski let padobranom, no za razliku od klasičnog padobranstva, kod kojeg se za podvig skače iz aviona, u ovom je slučaju situacija malo manje ekstremna.

Manje ekstremno

Tijekom akcije vuče vas gliser i pruža nezaboravnu avanturu leta iznad morske površine. Stoga, ako se želite osjećati kao ptica, letjeti iznad mora, uhvatiti brzinu i uživati, a padobranstvo vam je ipak malo preekstremno, pokušajte s parasailingom.

Mada je manje ekstreman, ne znači da vas neće ispuniti dozom adrenalina i priuštiti vam doživljaj koji ostavlja bez daha.

Ponuđači usluge prije svega vode brigu o sigurnosti klijenata, pa da biste se iskušali u ovoj avanturi uvjet je da nemate manje od dvanaest godina, minimalna visina letača je 1,30 metara, a maksimalna težina za dvije ili tri osobe ne smije prelaziti 250 kilograma, što bi otprilike bilo 83 kilograma po osobi.

Traje kratko, ali vrijedi

Za početak, prvo treba na sebe staviti sigurnosnu jaknu i pojas, a vozač brzog plovila počinje vas vući pomoću specijalnog konopca. Kako se brzina plovila povećava, padobran se diže i na visinu do 250 metara, pa možete iz ptičje perspektive uživati u pogledu na predivno jadransko okruženje, ali i s dozom pozitivnog podsmijeha gledati na ostale turiste koji se u tim trenucima prže na plaži dok vi uživate u brzini leta i vjetar vas hladi. U tim trenucima jedina veza s površinom je nekoliko stotina metara dug konopac koji vas vuče.

Jedini nedostatak je što aktivnost traje samo deset do petnaest minuta, koje prolete u trenu. Cijena leta između 300 do 400 kuna po osobi, a ako vas je više, cijena će biti niža. Let kratko traje, ali za doživljaj koji pruža, osjećaj slobode i uzbuđenja, vrijedi poletjeti, jer ćete se s ljetovanja vratiti bogatiji za nezaboravno iskustvo.

Ovaj oblik aktivnosti osmilio je još 1961. godine francuski inžinjer Pierre-Marcel Lemoigne koji je napravio preinake na klasičnim padobranima i osmislio način kako da se podižu s površine mora. Aktivnost je postala popularna, približila se širokim masama i danas diljem svijeta ljudi mogu uživati u ovom atraktivnom doživljaju.

Linker
18. travanj 2024 21:13