Studenti i studentice KIF-a uzor su na koji bismo se trebali ugledati, rekla je predsjednica.
 Foto: Aktivna Hrvatska
Nisu političari, već sportaši

Otkrili smo tko je predsjednici vratio osmijeh na lice...

Vidno dirnuta postignutim rezultatima Aktivne Hrvatske čija je pokroviteljica, te umijećem, energijom i pozitivnim stavom mladih sportaša, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nije krila oduševljenje i veselje što je dio jedne pozitivne priče.

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu sudjelovao je na Danu otvorenih vrata Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović kroz organizaciju sportskih i sportsko-rekreacijskih sadržaja namijenjenih djeci i mladima s ciljem unaprjeđenja zdravlja. Predsjednica je, kao i brojni prisutni građani bila oduševljena prikazanim aktivnostima te je pozdravila napore Kineziološkog fakulteta u promociji tjelesne aktivnosti i sporta.

Poruka predsjednice

"Kao pokroviteljica projekta Aktivna Hrvatska pozivam vas da se svi aktivno bavite vježbanjem i sportom, da brinete o svom zdravlju i životu. Vjerujte, bit ćete sretniji, zdraviji i u punoj boljoj formi!" rekla je tom prilikom Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović.

Foto: Aktivna Hrvatska
Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, dekan KIF-a Damir Knjaz te profesori i studenti koji sudjeluju u projektu Aktivna Hrvatska nisu skrivali veselje zbog ovogodišnjeg rezultata.

KIF je ispred Ureda Predsjednice postavio nekoliko postaja koje su uključivale košarku, mali nogomet, odbojku, kružni trening i trampolin na kojima su prezentirani različiti elementi iz tih sportova.

Najatraktivnija postaja je zasigurno bio trampolin na kojem su studenti KIF-a pokazali zavidne vještine na radost najmlađih posjetitelja. Pravo je pak zanimanje izazvao veslački ergometar, isti kao onaj iz popularne TV serije House of Cards koji su mnogi isprobali, a dječak iz Osijeka bio je najbolji s prijeđena tri kilometra u najkraćem vremenu.

Foto: Aktivna Hrvatska
Na Danu otvorenih vrata Ureda Predsjednice bilo je i mnoštvo građana koje su oduševile sposobnosti naših sportaša.

Obzirom na činjenicu da je u Hrvatskoj čak 80 do 90% nedovoljno aktivnih mladih osoba, Kineziološki fakultet brojnim akcijama i projektima nastoji educirati građane o važnosti tjelesnog vježbanja i sporta za zdravlje i kvalitetu života. Ured Predsjednice Danom otvorenih vrata posvećenih sportu aktivno se i ovim putem uključio u borbu za promjenu nepovoljnih statistika.

Učinite nešto za sebe

"Postoje čvrsti znanstveni dokazi o snažnom utjecaju redovite tjelesne aktivnosti na zdravlje. Zbog toga je jako važno da se baš svaka osoba uključi u sport, odnosno tjelesnu aktivnost. Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu svake godine organizira i sudjeluje u brojnim aktivnostima koje omogućuju svima, a posebno mladima aktivno provođenje slobodnog vremena." izjavio je dekan KIF-a prof. dr. sc. Damir Knjaz.

Predsjednica Republike Hrvatske pokroviteljica je i nacionalnog projekta Aktivna Hrvatska koji je prije nekoliko dana u Zagrebu okupio više od 500 vježbača, dok je tim Kineziološkog fakulteta glavni stručni partner ovog projekta koji se nastavlja i u 2017. godini.

šipak
šećer
cimet
štapić vanilije
muškatni oraščić
voda

Priprema:

  1. Zrele šipke operite i stavite u prikladnu posudu za kuhanje.
  2. Dolijte vodu tako da ona bude 2-3 cm iznad šipka.
  3. Kuhajte na umjerenoj vatri, uz često miješanje, dok plodovi ne omekšaju.
  4. Zgnječite ih kuhačom. Propasirajte smjesu koristeći pasirku, pa potom procijedite kroz gazu. Na ovaj način se uklanjaju koštice i dlačice šipka.
  5. Dobivenu smjesu kuhajte sa šećerom uz neprekidno miješanje. Na litru smjese ide pola kilograma šećera. Kuhajte dok se ne postigne konzistencija meda.
  6. Pri samom kraju dodajte sjemenke pola mahune vanilije, 1/4 čajne žličice svježe mljevenog muškatnog oraščića i 1/3 čajne žličice cimeta. Sve dobro promiješajte i maknite s vatre.
  7. Vrućim džemom punite vruće staklenke, prekrijte celofanom i zatvorite poklopcem.

Linker
20. travanj 2024 19:41