Držanje tijela također može biti jedan od faktora koji utječu na disanje
 FOTOGRAFIJE: ISTOCK
hvatanje zraka

Otežano dišete dok trčite ili provodite kardio trening - ovih pet metoda vam može pomoći

Ovaj problem se lako može riješiti uz pomoć nekoliko jednostavnih metoda

Trčanje je aerobna vježba kod koje su vašem tijelu potrebne velike količine kisika. Povećana aktivnost i izloženost organizma velikom naprezanju mogu dovesti do takozvanog 'hvatanja zraka', što j posve normalna pojava, naročito ako duže vrijeme niste provodili nikakvu fizičku aktivnost ili ako pokušavate naglo pojačati svoj ritam. Ubrzano disanje pomaže da se poveća razina kisika u tijelu, što je nužno da bi se smanjila razina ugljičnog dioksida koji nastaje tijekom vježbanja. Kad tijelo dobije dovoljnu količinu kisika, ritam disanja se obično vraća u normalu. Naprezanje mišića koji sudjeluju u udisaju ili trčanje na višim nadmorskim visinama također mogu dovesti do ostajanja bez daha. No, taj se problem lako može riješiti uz pomoć nekoliko jednostavnih metoda. Ako se nakon njihove primjene vaše disanje ne popravi, posavjetujte se s liječnikom jer bi to mogao biti znak nekih bolesti.


1. Ne preskačite zagrijavanje

Zagrijavanje je ključan dio bilo koje tjelovježbe pa tako i trčanja. Istezanje i lagani jogging u trajanju od 10 do 15 minuta prije početka trčanja zagrijat će tijelo, ubrzati disanje i pomoći da tjelovježba bude što uspješnija, kao i da nadvladate problem ostajanja bez zraka. Postupno zagrijavanje povećava temperaturu tijela i priprema tijelo da lakše podnese zahtjevnije vježbanje i aktivnosti koje slijede. Zimi je disanje dodatno otežano zbog toga što hladan i suh zrak uzrokuju stezanje dišnih puteva. To znači da se zimi trebate zagrijavati još malo duže.


2. Vježbajte tehnike disanja

Kako bi vaša pluća mogla zadržati količinu zraka koja je potrebna tijelu dok trči ili provodi neku drugu intenzivnu aktivnost, vježbajte neku od tehnika disanja. Dišete li preplitko, moguće je da zbog toga uvijek pušete i dahćete dok izvodite bilo koju kardio vježbu. Prakticiranje vježbi disanja će vam pomoći da povećate kapacitet pluća te će pluća biti sposobna zadržati više kisika. dijafragmalno disanje, disanje naizmjence kroz jednu pa drugu nosnicu ili Nadi Shodhana disanje su samo neke od tehnika disanja koje možete provoditi.


3. Dišite ritmično

Glavno pravilo disanja tijekom tjelovježbe jest da se sinkronizirate sa svojim pokretima. Ritmično disanje omogućava tijelu da udahne više kisika, a time je tijelo izloženo manjem stresu. Dakle, disanjem pratite ritam trčanja ili drugih pokreta koje izvodite. Dok trčite možete se držati ritma disanja 3:2. Udišite tijekom tri zamaha istom nogom, a izdišite tijekom dva. Možete taj ritam promijeniti onako kako vam odgovara, važno je samo da se uvijek držite nekog ritma. Dok trčite dišite istodobno i na nos i na usta kako biste što prije zadovoljili potrebe tijela za kisikom.


4. Prilagodite brzinu

Stavljati pred vlastito tijelo izazove uvijek je poželjno, no kad osjetite napor pametno je usporiti. Od pretjeranog forsiranja tijela nećete imati nikakve zdravstvene dobrobiti. Kad pri trčanju osjetite da ostajete bez daha, usporite ritam tako da lakše dođete do daha. Usporite na minutu dvije, odnosno koliko je potrebno da disanje opet postane normalno. Ako ste početnik, nemojte naglo povećavati intenzitet aktivnosti, već postupno i polako povećavajte brzinu i udaljenost kako bi se tijelo stiglo prilagoditi.


5. Ne zanemarite držanje

Držanje tijela također može biti jedan od faktora koji utječu na disanje. Ako ste zgrbljeni, to će utjecati na pluća i otežavati pravilno disanje. Ramena trebaju biti povučena prema natrag, a glava podignuta da bi se omogućio neprekinut i nesmanjen protok zraka - imajte to na umu dok trčite.


ČITAJTE I: Trčanje svakako ima svojih dobrih strana, no ima i loših, koje trebate znati

Linker
24. ožujak 2024 06:06