Fokusirajte se na sebe i na vježbanje, a ne na druge ljude u dvorani.
 Foto: iStock
Prestanite se uspoređivati s drugima

Osjećajte se odlično na satu joge!

U pozi djeteta s čelom pritiskate podlogu i pokušavate suspregnuti zijevanje budući da ste se probudili prije 6 da bi prije posla stigli na sat joge. Već u idućem trenutku počinjete grozničavo razmišljati kako nespretno izgledate i da vježbač iza vas sigurno misli da vam je stražnjica prevelika.

Agonija se nastavlja... Provirujete pokušavajući vidjeti susjeda i uspoređujete svoje i njegove poze, uvjereni da ste gubitnik. Ljubomorni ste na zgodnu plavušu u prvom redu koja tako graciozno izvodi svaki pokret i znate da nećete to nikada dostići, makar vježbali još deset godina.

'Nisam trebala pojesti onaj drugi komad pizze sinoć. Zašto moram biti tako proždrljiva?! Imam dojam da svima ide bolje od mene', loše misli vas i dalje sustižu. Nitko se ne želi osjećati loše tijekom joge, ali često upadamo u tu zamku. Evo pet trikova koji će vam pomoći da se osjećate odlično vježbajući!

1. Prestanite se okrivljavati zbog misli

Nemojte se osjećati loše zbog svojih misli. Prestanite govoriti sama sebi 'Koncentriraj se.', 'Prestani se uspoređivati, bolja si od toga'. Ljudi, nažalost, imaju naviku stalno o nečemu misliti i analizirati pa tako i vi. Trebat će vam vremena da se opustite i usmjerite na sadašnji trenutak. Kad primjetite da vam se misli gube, zastanite i koncentrirajte se ponovno na disanje.

2. Postavite pitanje

Zapitajte se 'Donosi li mi ovakvo razmišljanje ikakvo dobro' ili 'Hoće li ono išta promijeniti?'. Kad tako postavite stvari brzo ćete uvidjeti da negativne misli nisu od nikakve koristi za vas.

3. Dozvolite tijelu promjene

Kao što je svaki dan drugačiji tako se i tijelo mijenja. Ponekad se mijenja na gore, a ponekad na bolje. Ako smo jučer bili super pokretljivi to ne znači da ćemo biti i danas. Možda je iza vas težak dan na poslu, možda vas muči neka viroza... Prestanite osuđivati svoje tijelo i stalno misliti da nešto morate moći izvesti „jer mogu svi drugi“. Počnite voliti svoje tijelo i dozvolite mu promjene.

4. Zaljubite se u sebe

Kad prihvatite sebe i svoje tijelo onakvo kakvo jest i kad prestanete biti strogi prema sebi ne samo da ćete promijeniti odnos prema sebi nego će vas i ostali bolje prihvaćati. Razmišljate o svojim dobrim stranama. Zahvalite svojem tijelu na darovima koje vam daje. „Toliko sam zahvalna što sad mogu vježbati i što mogu pomicati tijelo. Moje ruke imaju snagu. Osjećam pokretljivost svojih nogu“.

5. Fokusirajte se na pozitivno kod drugih

Neka vaš sat joge postane ujedinjenje vas, vašeg mozga i tijela umjesto stalnog preispitivanja i osuđivanja. Kad promjenite perspektivu, promijenit ćete svoj život. Također mijenjate i perspektivu drugih. Divite se drugima umjesto da ih uspoređujete sa sobom. Fokusirajte se na pozitivne stvari kod drugih bez ikakvih potrebama za usporedbama. Ako je netko bolji u nečemu nek vam bude inspiracija, a ne uteg.

I na kraju - opustite se!

Linker
25. travanj 2024 09:49