Do ovih su rezultata znanstvenici došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Osam tisuća koraka do duljeg života

13. travanj 2020.
Napravite 8000 koraka dnevno i porast će vam izgledi za dulji život, kažu američki znanstvenici

U studiji, objavljenoj u časopisu JAMA, utvrđeno je da su među osobama koje dnevno prehodaju osam tisuća koraka (otprilike 6,5 kilometara) zabilježeni 51 posto manji izgledi da će umrijeti u idućih deset godina od bilo kojeg razloga, uključujući rak i bolesti srca, u odnosu na one koji hodaju dvostruko manje.

Ako hodate i više, 12.000 koraka, vaši će izgledi za smrt u navedenom razdoblju biti 65 posto manji od onih koji naprave četiri tisuće koraka, prenosi Washington Post.


Hodati možete i u stanu

Do ovih su rezultata znanstvenici došli analizom podataka s reprezentativnog uzorka od 4840 Amerikanaca starijih od 40 godina, koje su pratili deset godina i brojali im korake akcelerometrom, uređajem koji su nosili na boku. U desetogodišnjem razdoblju umrlo je 1165 sudionika istraživanja.

Pokazalo se da je bez obzira na dob, spol ili rasu, više koraka značilo i manji rizik od smrti. Pritom intenzitet hodanja nije bio važan.

S obzirom na postojeću situaciju s koronavirusom, hodati možete i u kući, u mjestu. A i vani, pod uvjetom da održavate dva metra razmaka od ostalih.


IZVOR: HINA

Teme
Linker
05. prosinac 2021 08:29