Nemojte podcjenjivati trenere, ali budite kritični u njihovu izboru.
 Foto: TinyBizz photography
Kako ga odabrati?

O treneru ovisi vaš uspjeh, u njegovu izboru vodite se s ovih 6 preporuka

28. listopad 2016.
Pravi trener ključ je uspjeha. On može odrediti vaš stav prema fizičkoj aktivnosti i vlastitom tijelu, on može odrediti vaš napredak, ali i smanjiti ozlijede te postaviti dobre temelje.

Do prije samo tri godine često sam slušala uvrede na račun mog izgleda. Od "Meni se ne sviđaju trbušni mišići, nije ženstveno" do onih "Ti si nakaza s mišićima". Ja, pak, nikad nisam komentirala ničiji izgled jer smatram da je to njihov izbor. A i jedno od osnovnih pravila bontona je "Ako nemaš što lijepo za reći, ne reci ništa".

 

Novi trend

Danas je situacija potpuno drugačija, ljudima se sviđa kako izgledam i žele od mene čuti savjet. Što se promijenilo? Izgledati fit je postao veliki trend. Na jumbo plakatima za osiguranja su sportaši rekreativci na tartanu uz hashtag fit for life, doslovno sve modne kuće i brendovi donjeg rublja izbacuju sportske linije. To je pozitivan trend jer biti fit izravno znači živjeti zdravo. Međutim, rezultat toga je jedna velika masa novopečenih trenera. Svi prodaju svoje znanje, od vrlo mladih fit djevojaka do dečkiju koji treniraju godinu dana i "pronašli su se u tome".

Odabir pravog trenera može odrediti vaš stav prema sportu i prema vlastitom tijelu, odrediti vaš napredak, smanjiti ozlijede te postaviti dobre temelje. Kod temelja mislim na znanje koje će vam trener prenijeti te koje ćete vi nastaviti nadograđivati te jednom biti sposobni sami trenirati i sakupljati ideje.

Od pravih trenera, i što je vrlo bitno, potpuno različitih trenera učila sam i dvadeset godina te sakupljala znanja koja posjedujem sada. Učila sam i na svojim greškama, to je neizbježno. Uvijek budite otvoreni za nove ideje i savjete, poslušajte tuđe iskustvo.

Kada ljudi postaju previše isključivi, sve izgubi smisao.

Foto: TinyBizz photography
Na trenera gledajte kao na učitelja - saslušajte ga jer vam može prenijeti puno znanja, ali na vama je da propitkujete i tražite apsolutno najbolje za sebe.

 

Pa koje su odlike dobrog trenera?

  1. Pravi trener može vas promjeniti. To je najbitnija osobina.
  2. Uvažava vaše ciljeve. Ciljeve treba jasno odrediti i raspraviti s vašim trenerom bilo da se radi o ravnom trbuhu, širokim ramenima ili pripremi za maraton. Ciljevi moraju biti realni, ali mjerljivi.
  3. Zna obrazložiti zašto upravo to radite. Trening s interneta može skinuti svatko, to ne čini trenera. Odabir i kombinacija vježbi, broj ponavljanja i serija, količina kardio vježbi,  za sve postoji razlog i objašnjenje.
  4. Zna prepoznati i ozlijede i uputiti vas kako ih sanirati.
  5. Poznaje osnove nutricionizma (neki i puno više od toga).  Često treneri kažu: " Svima paše nešto drugo, pronađite što vama paše." To nije u potpunosti istina.  Nutricionizam je znanost., dakle postoji znanstveno objašnjenje zašto u nekom razdoblju svoga života ili ciklusa treninga jedemo određenu hranu. Kalorijski unos i odnos makrunitijenata određuju se s razlogom, a preference tipa raw food, vegetarijanstvo i slično su samo vaš osobni ukus.
  6. Zadnje, ali ne namjanje bitno, trener mora biti dobar psiholog. Svo tehničko zananje neće značiti ništa ukoliko vam trener ne zna biti podrška u trenucima slabosti i motivirati vas.

 

Trenerska profesija je velika odgovornost te velika i zaokružena cjelina znanja. Nikada nemojte podcjenjivati trenere, ali budite kritični u njihovu izboru i uvijek tražite kvalitetu i iskustvo.

 Motivacijska poruka dana: Ako nije izazov, ne može vas promjeniti!

Zato, nemojte se bojati teških treninga i znoja. Promjene se neće desiti dok funkcionirate u svojoj komfort zoni. Primjenjivo je, ma znate i sami, i na život, ne samo na treninge.

 

I poruka od mene: Nemojte se bojati mišića. Moji su veliki jer dugo i teško radim na njima, nisu mi se slučajno desili.

 

Vaša Daniela

 

I ne zaboravite, pratiti me možete na Instagramu i na TinyBizz Photography Facebook stranici. Za realizaciju ovog teksta zahvaljujem teretani Terminal 7 i Proteini.si

 

Teme
Linker
18. prosinac 2020 22:31