Opseg struka, koji mi je na ulasku u program početkom veljače bio 117 centimetara, sada je 102.
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Moj dnevnik - 4. dio

Nikad nisam bio bliže snu o 90 kilograma na vagi

Četvrti nastavak svog dnevnika počinjem zdravstvenim izvještajem jer je on uvelike odredio moje odlaske u teretanu.

Piše: Dušan Miljuš


Viroza. Pa, kud baš sad?! Najčešće je to pitanje koje su mi postavljali nakon što su me nedavno višednevna temperature, suhi kašalj i bolovi u cijelom tijelu, onaj osjećaj kao da te netko prebije "k’o mačku", prikovali za krevet. I zato četvrti nastavak svog dnevnika počinjem zdravstvenim izvještajem jer je on uvelike odredio moje odlaske u teretanu. Ipak, krajem mjeseca oni su opet redovitiji, no ipak u trenutku zaključenja ovog, četvrtog nastavka dnevnika odradio sam samo tri treninga u Centru za rekreaciju i rehabilitaciju FitnessOf by Out Fit u sklopu programa "Fit do ljeta", nakon trotjedne stanke.

Ne isplati se muljati

No, ipak znatno drugačija. Kao prvo, moj trener Igor Jandrečić poslao mi je program Mogy s uputama za korištenje i na mobilnim uređajima. Unio mi je program vježbi, a svaka vježba ima i kratki demonstracijski video kako se izvodi pa sad mogu i sam pogledati kako izvoditi pojedinu vježbu. Tu su i trenerove napomene kako ih izvoditi. I da, ono najvažnije: nakon svake vježbe potvrđujem koliko sam ponavljanja izveo i kojim intenzitetom. I sve ono što sam odradio izražava se u postotku.

"Ako na vježbi piše 8 ili 12 ponavljanja ili 5 kg za težinu, to ne znači da moraš odraditi točno onoliko koliko piše. Možeš i više ako osjećaš da možeš", upućuje me Igor na treningu.

I umjesto 12 ponavljanja s utezima odradio sam tri serije po 15 ponavljanja. Pravi orvelijanski nadzor. Istina, može se "smuljati" i ostavlja se mogućnost da potvrdiš neke vježbe iako ih nisi odradio, da se razumijemo. Ali, sve to nema smisla s obzirom na to da je svrha programa uz pravilnu prehranu i redovito vježbanje postići bolju fizičku kondiciju, smanjiti težinu i promijeniti način prehrane.

Unijeli smo promjene

Trener Igor Jandrečić sve to stručno nadgleda i u međuvremenu je promijenio neke vježbe. Nije bio zadovoljan napretkom na mišićnoj masi ruku i ramenog pojasa pa je uveo dvije vježbe dizanja utega, rastezanje elastične trake, dizanje i sjedanje s utegom od minimalno osam kilograma, trbušnjake. I dalje ostaju vježbe za jačanje mišićne mase desne noge na spravama, obavezno samoistezanje na početku svakog treninga.

Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Moj trener vjeruje da bi bez trotjedne stanke rezultati bili i bolji te očekuje da će se uz malo dodatnog napora propušteno i nadoknaditi.

U kardio dijelu mog treninga također je došlo do promjene. Predviđeno je zagrijavanje od 10 minuta na traci za trčanje, ali Igor mi je dopustio da ga produljim za još pet do deset minuta kako bih potrošio više kalorija. Dvije trećine kardio treninga, trčanja na traci, i to šest kilometara, ostavio mi je za kraj treninga, za što potrošim 48 minuta.

O dosadašnjem dijelu programa Igor, koji nadgleda moje vježbanje i program, kaže: - Puno je to bolje nego na početku programa prije tri mjeseca. Vjerujem da bi bez trotjedne stanke rezultati bili i bolji i očekujem da će se uz malo dodatnog napora propušteno i nadoknaditi.

Nasreću, prošao je i svibanj. U travnju, u kojem je moj program "podbacio" zbog već spomenute nenadane viroze, ni rezultati nisu onakvi kakve sam očekivao. Što viroza, što vježbanje istopilo je još dva kilograma pa sam taj mjesec zaključio sa 94 kilograma na vagi. Opseg struka, koji mi je na ulasku u program početkom veljače bio 117 centimetara, sada je 102, a više od nekoliko treninga istopio ga je režim prehrane. Ako sve bude išlo prema planu, predviđam da ću uskoro završiti na granici ili ispod 90 kilograma i nadoknaditi propušteno, a vježbe u teretani pojačati vožnjom bicikla.

Linker
20. travanj 2024 07:16