Ove treninge ne propuštamo!
 Neja Markicevic / CROPIX
vježbamo svaki dan

Nemojte čekati zadnji alarm! Trenerica Martina donosi nam učinkovite video vježbe za donji dio leđa

Kako bi podržala kampanju #ostajemdoma, mr.sc. Martina Mavrin Jeličić donosi nam seriju video vježbi za očuvanje zdravlja i forme. Videa će pomoći svima onima koji su u ovom trenutku u svojim domovima te zbog ove krizne situacije nisu u mogućnosti vježbati sa svojim terapeutima i trenerima

U trećem videu mr.sc. Martina Mavrin Jeličić, magistrica znanosti, sveučilišna profesorica i vlasnica MBS Centra koja 26 godina provodi tretmane zdravstvenog i funkcionalnog vježbanja prateći znanost, praksu i intuiciju u svojem radu nam donosi terapeutske vježbe za područje torakalne (prsne) i lumbalne (donji dio leđa) kralježnice.

Tijekom života najčešći poremećaji u našem tijelu (mišićno-koštanom sustavu) koji nastaju uslijed dugotrajnih i statičkih položaja, napetih i intenzivnih situacija te neergonomskih uvjeta rada su gubitak pokretljivosti u prsnoj regiji (torakalni dio) i loša stabilnost u donjem dijelu leđa (lumbalni dio). Koje su posljedice?

Neke od posljedica su plitko disanje, napetost u torakalnom dijelu, povećavanje 'grbe' , gubitak funkcionalne pokretljivosti u gornjem dijelu leđa, te nestabilnost lumbalne kralježnice. Sve to dovodi do jednog simptoma, a on se zove bol.

Primarna funkcija torakalne regije je pokretljivost, a lumbalne stabilnost. Izgubimo li to, tijekom vježbanja i uobičajenih pokreta u svakodnevnom životu kompenzirat ćemo kretnje iz gornjeg dijela leđa s donjim dijelom leđa, što je jedan od čimbenika boli u leđima.

Zbog toga, nemojte čekati zadnji alarm, nego već danas napravite vježbe za torakalnu i lumbalnu regiju.

1. VJEŽBA - 'njihanje'

Stanite u usporavan položaj, osjetite tijelo. Kroz 1 minutu polako se njišite u desnu i lijevu stanu. Neka vam tijelo bude što opuštenije, zabacite slobodno ruke iza i ispred tijela. Ova vježba će osloboditi krutost u gornjem dijelu tijela, te omogućiti kvalitetniji nastavak vježbanju.


2. VJEŽBA - 3D disanje

Ključ vračanja pokretljivosti u gornji dio tijela je disanje. Nećete vjerovati koliko je disanje čudotvorno. Zavežite si maramu, šal ili remen oko rebara. Tijekom udisanja, širite svaki milimetar svog obruča, a izdisajem ga skupljajte. Dišite i naprijed, natrag i u stranu. Vježba vam tako dobro vrača fleksibilnost u sve mišiće odgovorne za disanje. I odjedanput ćete osjetiti, ravniji položaj tijela i prostor unutar prsnog koša. Dišite 1-3 minute


3. VJEŽBA - otvaranje

Stanite uspravno i pokretom iz kukova spustite ruke na povišenje. Leđa su ravna. Savinite desno koljeno i lijevu ruku otvarajte van i gore. Dišite u rotaciji jednu minutu. Ponovite sve i s drugom rukom. Vježbom i disanjem povećavate pokret isključivo u torakalnom dijelu, a stabilizirate lumbalni dio.


4. VJEŽBA - mali upor

Iz položaja na sve četiri, aktivirajte trbušne mišiće koji će tijekom vježbe stabilizirati donji dio leđa. Izdisajem otvarajte jednu stanu tijela, udisajem vraćate se u početni položaj. Za one naprednije, početni položaj neka bude upor. Vježbom jačamo cijelo područje trbuha, leđa odgovorno za zdravlje kralježnice, dok istovremeno napokon pokret radimo iz gornjem dijela tijela, bez kompenzacija. Napravite vježbu u svaku stranu 8 puta.


Četvrti video će biti vezan za područje kukova i snagu trupa. Želimo li zadržati pravilno kretanje bez kompenzacija i boli, pomoću kukova se trebamo kretati. Prevenirajte i rehabilitirajte neželjene posljedice dugotrajnog sjedenja i loših ergonomskih uvjeta (kvaliteta stolca).

Ove vježbe možete za veću efikasnost raditi s vježbama iz prijašnjeg videa - vježbe za vrat i vježbe za ramena.

Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju - Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.



Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Linker
16. travanj 2024 06:18