Samo tri sata brzog hodanja tjedno smanjuju rizik od srčanog infarkta za čak 30 do 40 posto!
 Getty Images/iStockphoto
prava atletska disciplina

Možda izgleda smiješno, ali sve više ljudi se okreće brzom hodanju, a evo zašto ga i liječnici redovito preporučuju

26. travanj 2019.
Brzo hodanje sagorijeva kalorije, jača mišiće, smanjuje rizik od infarkta i odlično utječe na psihičko zdravlje.

Da, na prvu možda djeluje smiješno ili neprirodno, a zapravo uopće nije tako. Brzo ili sportsko hodanje, iako nedovoljno poznata, prava je atletska disciplina, a i pravi fitness trend.


Poželjna rekreacija

Brzo hodanje prati još jedna zabluda: djeluje jednostavno, no hodanje velikom brzinom u okviru pravila zahtijeva znatnu snagu i izdržljivost. Pravila kažu: treba napredovati korakom tako da hodač ima kontakt s podlogom, odnosno da ni u jednom trenutku nema vidljivog gubitka tog kontakta. Prednja noga mora biti ispružena (ne savinuta u koljenu). Naravno, profesionalci dostižu zavidne i nedostižne brzine, a rekreativci znatno sporije.

No, brzo hodanje je itekako poželjna rekreacija. Pomaže sagorijevanju kalorija, jača mišiće, pokreće cijeli organizam. Osim što održava kondiciju, poboljšava cirkulaciju, ubrzava metabolizam, odlično utječe na psihičko stanje.

Donosi odlične rezultate

Samo tri sata brzog hodanja tjedno smanjuju rizik od srčanog infarkta za čak 30 do 40 posto! Osim toga, brzo hodanje jača kosti, poboljšava cirkulaciju i ubrzava metabolizam. Znanstvenici su otkrili da od 30 do 60 minuta žustrog hoda dnevno donosi odlične rezultate. No, prvi rezultati neće biti vidljivi odmah, trebat će dva mjeseca. Nakon svega nemojte se iznenaditi ako vidite kako na stazi brzi hodač pretječe nekog trkača.. Moguće je!


ZAGRIJAVANJE I PRAVE TENISICE

I kod ove aktivnosti potrebno je zagrijavanje, istegnite mišiće da biste spriječili bolove i ozljede, a to ponovite i nakon hodanja. Treba znati da se tenisice za brzo hodanje razlikuju od onih za trčanje - moraju biti fleksibilne kako bi pratile pokret stopala.


Odaberite tenisice čiji vam se stražnji kraj ne zarezuje u Ahilovu tetivu dok koračate. Tenisice bi trebale imati i dovoljno mjesta za prste da bi se mogli slobodno pomicati. Brzo hodanje odgovara većini ljudi.


Odlučite li se za brzo hodanje i budete ustrajni, to će vam pomoći da održite kondiciju i poželjnu tjelesnu težinu.


PRIRODNE PODLOGE SU NAJBOLJE

Prirodne podloge najprimjerenije su za rekreacijsko hodanje. Osim toga, u prirodi se bolje opuštamo, udišemo svjež zraka, a to nam pomaže i da lakše prebrodimo stresne trenutke u životu.


DOBAR I KAO DODATNI TRENING

Hodanje je pogodno i kao dodatni trening onima koji treniraju druge discipline. Razvija snagu, izdržljivosti i fleksibilnost, a dobra je i kao zamjenska aktivnost u slučaju ozljeda.

Teme
Linker
08. svibanj 2022 00:18