Iako je skinuo koju kilu i ojačao, naš Miljuš još nije spreman dizati ovakve utege, ali je bilo fora fotkati ga s ovima od stiropora.
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Moj dnevnik - 2. dio

Moja kilaža više nije troznamenkasta!

Rezultati su vidljivi svagdje: početkom veljače opseg struka bio je 117 centimetara. Sada, nakon tri tjedna vježbanja po tri puta tjedno, smanjio se na 109 centimetara.

U novom nastavku Dnevnika mršavljenja, naš kolega novinar Dušan Miljuš iz prve vam ruke otkriva što znači doista se uloviti u koštac s problemom suvišnih kilograma. Prvi nastavak možete pročitati ovdje.


Vrijedilo je. Trebalo se samo pokrenuti, a rezultati su vidljivi već nakon nepunih mjesec dana. Ponedjeljak je, a ja sam u Centru za rekreaciju i rehabilitaciju FitnessOf. Igor Jandrečić, fitness trener koji mi je sastavio program vježbanja, uzima krojački metar. Trenutak istine. Prije ulaska u program "Fit do ljeta - biti FIT nije MIT" početkom veljače opseg struka bio je 117 centimetara. Sada, nakon tri tjedna vježbanja po tri puta tjedno, smanjio se na 109 centimetara. Slijedi mjerenje opsega natkoljenica. Na lijevoj nozi, koja mi je inače jača, opseg se sa 56 povećao na 58 centimetara, iako je naglasak bio na radu s desnom nogom, koja je slabija. Ali i tu je vidljiv napredak.

Samomasaža i istezanje

Povećao se opseg desne natkoljenice, sa 52 na 54, i potkoljenice sa 33 na 34. Igorov program vježbi naglasak je stavio na jačanje desne noge, i to na vježbe istezanja i fleksije na spravama. Probao sam s utegom od 10 kilograma, ali nije išlo. Smanjio sam na pet pa je išlo lakše, u dvije serije uz kraći odmor.

Prije početka svakog treninga zagrijavanje na traci za trčanje. Preporučljivo je desetak do petnaestak minuta, ali sada već bez napora podnosim i dvostruko više.

Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Prije početka svakog treninga naš se kolega zagrijava na traci za trčanje.

Pa lagano otrčim između 3 i 3,3 kilometra za 27 minuta i "spržim" 280 do 300 kalorija uz tempo 7. Nije to brz trk, ali dovoljan da se majica natopi znojem, čemu pridonosi i šuškavac koji nosim. Nakon zagrijavanja slijedi samomasaža mišića nogu i leđa nazubljenim gumenim valjkom, a onda istezanje. Prvih nekoliko bilo je vrlo bolno, ali sad je već napetost mišića osjetno manja i ide lakše. Ali, postoji i teži dio, a to je istezanje. Noga preko noge, guranje koljena prema bradi, prebačaj jedne noge preko druge i guranje koljena prema strunjači. Iskorak i čučanj na jednoj nozi. Naporno je. Neka istezanja nakon treninga sam i propustio. Iako mi i Igor i Karlo, njegov kolega, govore da bih te vježbe trebao raditi i kod kuće. Učinio sam to nekoliko puta, ali, moram priznati, ne baš od volje. Te su vježbe važne, objašnjavaju mi, zbog fleksibilnosti, što je kod mene bio dosta zapušten dio. I još je. Dobro bi došla masaža, sugerira mi Karlo.

Pravilno vježbanje

U ovih prvih mjesec dana redovitog treninga povećao sam kilažu utega pri dizanju do prsa te kod veslanja na sajli sa 20 na 25 kilograma. I u dogovoru s trenerom umjesto jedne serije od 12 ponavljanja odradim i po dvije serije tih vježbi. Ovisno o raspoloženju, ali i voljnom dijelu, i vježbe za jačanje desne noge ponovim u dodatnoj seriji.

Veslanje i iskorak s TRX trakama koje moram odraditi u jednoj seriji od 15 ponavljanja ne povećavam. One su mi napornije i zamornije. Kad je riječ o istezanju listova, i tu osjećam kako manje zatežu nego kod prvih treninga početkom veljače.

Povremeno Igor provjerava radim li sve vježbe onako kako mi je pokazao. Jesu li lopatice skupljene, leđa ispravljena i korigira. Posebno kod vježbi pretklona na klupi, leđnjaka na klupi i veslanja. Objašnjava mi kako je važno pravilno držati leđa i povlačiti uteg točno do određene pozicije. Trudim se pravilno vježbati i sada već osjetim kad sam nešto napravio krivo pa sam sebe korigiram. U pauzi između dva dijela treninga odrađujem kardio dio vozeći bicikl desetak minuta ili lagano trčeći na traci.

Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Nakon tri tjedna intenzivnih treninga došao je red za prvi trenutak istine...

Nakon mjesec dana Igorov komentar mog dosadašnjeg dijela uključenosti u program "Biti FIT nije MIT" glasi:

- S obzirom na sve vaše obaveze i fizičko stanje jako sam zadovoljan disciplinom i željom. To se očituje i u prvim rezultatima mjerenja u kojima je vidljiv napredak, pogotovo u struku, koji je smanjen za 8 cm, i onom što me posebno interesiralo, a to je opseg desne noge. Budući da je desna znatno slabija, rad na njoj doveo je do povećanja opsega natkoljenice za 2 cm i lista za 1 cm. Nadam se da će vas ovi rezultati ohrabriti i da ćete tako nastaviti.

Cilj: skinuti 3-4 kg mjesečno

Nema odustajanja. Ono što program "Biti FIT nije MIT" čini posebnim jest prilagođavanje vježbi svakom sudioniku, a grupa ima desetak vježbača. Program uključuje i poseban program prehrane koji je sastavila nutricionistica Katarina Župančić. I u tom dijelu sam u zadanim ciljevima gubitka tri do četiri kilograma mjesečno. Težina je pala ispod 100 kilograma. Ovisno o danima, varira između 98,5 i 99 kg, a krenuo sam sa 103 kg.

Nije nevažno što jedem

Doručak se sastoji od zobenih pahuljica s jogurtom i grožđicama. Na poslu pojedem sendvič od nemasne šunke s tamnim pecivom ili jabuku. Ručak je u pravilu nekoliko kombinacija - piletina ili puretina, teletina te bijela ili plava riba; oslić, aljaška kolja, srdele. Sva jela začinjena su maslinovim uljem. Neki obroci ili međuobroci su svježi sir.

Katarina Župančić, koja je završila studij nutricionizma na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zagrebu i trenutno je na doktorskom studiju sportske prehrane u Ljubljani, iz mog jelovnika potpuno je izbacila kobasice, konzerve, jela od lisnatog tijesta. Izbacio sam i gazirana pića pa pijem limunadu ili prirodne sokove.

Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
Možda će tu i tamo malo zgriješiti, ali sigurni smo kako Miljuš neće iznevjeriti svoje 'partnere u zočinu' trenera Igora Jandrečića i nutricionistkinju Katarinu Županić.

Moj grijeh...

Završetak drugog dijela dnevnika ostavljen je za priznanje slabosti. Nisam mogao odbiti kad su mi ponudili nekoliko tostiranih toplih sendviča i dvije čaše piva. I nakon jednog treninga uz utakmicu Lige prvaka iskapio sam limenku radlera.

Linker
19. travanj 2024 00:30