U trenutku kada vidite i osjetite promjene na svome tijelu, vidjet ćete kako je fizička aktivnost nužni dio modernog stila života.
 Foto: iStock
Nije isto

Koliko vježbe je tijelu zapravo potrebno?

11. rujan 2016.
Ako ste mislili da je dovoljno jednom do dva puta tjedno otići na trening, malo ste se prevarili. Sve ispod tri treninga je pohvalno, ali ne i dovoljno...

Piše: Nikola Tomas, osobni trener i instruktor grupnih programa, licencirani karate sudac


Vježbanje ljudskom tijelu osigurava bolju pokretljivost, povećanje mišićne mase, kontrolu tjelesne težine, smanjenje stresa, poboljšanje spavanja, povećanje čvrstoće kostiju, poboljšanje disanja i puno drugih benefita koji su nam potrebni u očuvanju zdravlja.

Odredite ciljeve

Kako bi učvrstili i zategnuli tijelo vrlo je važno na samom početku procesa vježbanja odrediti dugoročne, ali i kratkoročne ciljeve bez kojih je ponekad vrlo teško napredovati u treningu. Ciljevi trebaju biti što objektivniji i u skladu sa mogućnostima pojedinca. Prilikom samog početka vježbanja jedno od najčešćih pitanja je koliko osoba treba vježbati dnevno, tjedno, godišnje i koliku pauzu je potrebno raditi tokom perioda treninga.

Ono nije sredstvo, već životni stil

Ne postoji univerzalan odgovor već se svako planiranje i program treninga prilagođava pojedincu prema njegovim mogućnostima, sposobnostima i ciljevima koji su utvrđeni na inicijalnom testiranju prije samog početka vježbanja. Svaka promjena u ljudskom organizmu zahtijeva određeno vrijeme stoga moramo biti strpljivi i uporni kako bi postigli vlastite ciljeve.

Vježbanje nam ne smije prestavljati sredstvo s kojim ćemo popraviti izgled prije ljeta i onda tokom ostatka godine zanemariti svoju potrebu za kretanjem i potrošnjom kalorija.

Takvim načinom ćemo opteretiti svoje tijelo i narušiti vlastito zdravlje. Vježbati je potrebno kroz cijelu godinu, sa ciljem da nam nakon nekog vremena to postane životni stil, sa kojim dolazi zdravlje.

Foto: iStock
Nije trening jedino na što bismo trebali pripaziti. Jednako važno je pripaziti na životne navike u vrijeme kada ne treniramo.

Intenzitet treninga nije nebitan

Bitno je i odrediti intenzitet vježbanja uz pomoć stučnih savjeta trenera, kako bi što optimalnije napredovali u treningu jer svaka aktivnost ima svoju uzlaznu i silaznu putanju te je vrlo bitno individaulizirati trening.

Bez obzira na cilj potrebno je najmanje tri treninga tjedno kako bi postigli neke rezultate i ostvarili željene ciljeve.

Kada govorimo o odmoru bitno je naglasiti da je dobar san više nego potreban kako bi očuvali zdravlje i odmorili se za sljedeći trening te izbjegli stanje pretreniranosti koje može biti opasno po zdravlje.

Najčešće greške koje radimo u periodu odmora je neuredan život koji uključuje:

  • lošu prehranu koju su želimo priuštiti u određenom periodu odmora,
  • prevelika odstupanja ritma spavanja i buđenja,
  • alkoholna pića i ostali remetilački faktori zdravom načinu življenja.

Jednom kada svjesno prihvatimo tjelovježbu i sve što ide uz nju kao naš stil življenja, ne samo da ćemo se bolje osjećati, popraviti fizički izgled, nego ćemo i sami učiniti mnogo u prevenciji od mnogih bolesti modernog doba.

Još niste krenuli? Tada vam želim da vam ove činjenice budu poticaj :)

Teme
Linker
22. rujan 2021 23:11