Za ovu aktivnost, zahvaljujući svjetlećoj loptici, čak ne morate brinuti je li dan ili noć.
 Getty Images/iStockphoto
Speedminton - to se traži!

Kad ništa drugo ne pali, ovaj brzi sport će vas spasiti, jer sagorijeva kile k'o iz šale

Svi znamo da se za vitku liniju trebamo malo i oznojiti. Uz ovu fizičku aktivnost cijelo će se tijelo orositi, a baš to odličan je pokazatelj čišćenja organizma od nakupljenih toksina i suvišnih masnih naslaga. A to želimo izbaciti, zar ne!? 

Proljeće zove na boravak u prirodi, a uz poznate rekreativne aktivnosti odnedavno je dostupna još jedna - brzi badminton ili speedminton.

Ova relativno nova fizička aktivnost spoj je badmintona, skvoša i tenisa, a gotovo je idealan sport za mršavljenje i trening izdržljivosti, snage i brzine.

Sve što vam treba je oprema koja se može kupiti i u našim dućanima za sport i rekreaciju, lagana odjeća, prostor na otvorenom i dobra volja.


KAKVU OPREMU ZAHTIJEVA

Reketi su veličinom između onih za tenis i badminton, a loptica je nalik na onu kojom se igra badminton, ali je teža pa znatno dalje leti. Nazvana je speeder. To zahtijeva i veći prostor - slobodno se od svog suigrača odmaknite i više od petnaest metara. Ovo je brz sport, ali lagan, uz to iznimno zanimljiv i izazovan. Uostalom, speedminton je osmišljen u želji za bržom i dinamičnijom igrom u usporedbi sa sličnim aktivnostima.

Speedminton ne zahtijeva mrežu, nije ograničen na jedno mjesto, ne ovisi toliko ni o vremenskim uvjetima jer se loptica uspješno opire vjetru. Ima i još jednu prednost, u paketu opreme dobije se nekoliko loptica različite težine, a među njima je i svjetleća, odnosno fluorescentna, pa možete bez ikakvih prepreka i noću uživati u rundi nightmintona, kako se još naziva ova aktivnost.


LOPTICA DOSTIŽE BRZINU I DO 290 KILOMETARA NA SAT

Ovisno o tome koliko se razmaknete od suigrača, loptica, tzv. speeder, može dostići brzinu od oko 260 kilometara na sat ako ste bliže jedno drugome, a ako ste udaljeni od 10 do 15 metara, speeder leti brzinom do 290 kilometara na sat.


Čitajte i:


GDJE I KAKO IGRATI

Ovaj relativno nov sport velikom je brzinom privukao ljubitelje diljem svijeta. U zagrebačkom Sigetu izgrađena su prva tri profesionalna terena za speedminton na svijetu. Postoji i vrlo aktivan Hrvatski speed badminton savez koji je jedan od osnivača Svjetske speed badminton federacije. U savezu su klubovi iz Rijeke, Ičića, Fužina, Zagreba... Organizirano igranje podrazumijeva naizmjenično serviranje, svaki igrač ima tri servisa, bodovi se osvajaju pri svakoj izmjeni udaraca. Igra se do 16 bodova, na tri dobivena seta.

Linker
19. travanj 2024 10:17