SHUTTERSTOCK
Jednostavno rješenje

Još jedna neprospavana noć je iza vas? Ovaj 20-minutni trik može učiniti čuda - isprobajte

Kratka tjelovježba poboljšava kognitivne performanse nakon potpuno i djelomično uskraćenog sna u kombinaciji s hipoksijom

Svi se možemo pronaći u ovome. Kako ste se funkcionirali dan nakon neprospavane noći? Pretpostavit ćemo i to s lijepo upakiranom riječi, ‘izazovno‘. Zasigurno je da će se taj izazov prelomiti negdje tijekom kasnog podneva kada biste najviše poželjeli ma samo simboličnih 10-ak minuta sna. Ako ste naravno u prilici, spomenuta se minutaža rem faze nerijetko protegne na sat ili dva. A onda? Ponovno stiže večer pa noć, a s njima i poremećen ritam sna. Zato, sljedeći put kada nakon loše prospavane noći poželite ugurati kratko drijemanje, razmislite o učinkovitoj alternativi.

image
SHUTTERSTOCK

20-minutna tjelovježba čini čuda

Nova istraživanja pokazuju da kratko vježbanje može učinkovito uravnotežiti pad kognitivnih funkcija uzrokovan nemirnom noći. Studija objavljena u časopisu Physiology & Behavior otkriva neke zanimljive nove uvide u to kako tjelovježba koristi našem tijelu. Provedena su dva eksperimenta s 12 zdravih odraslih sudionika u svakom. Jedan je eksperiment testirao kognitivne performanse nakon tri noći djelomično uskraćenog sna, a drugi, nakon jedne noći potpuno uskraćenog sna u stanju hipoksije (nizak kisik u tijelu), u usporedbi s normalnom količinom sna. Pojavilo se nekoliko zanimljivih otkrića, a ključno među njima je da je 20 minuta bicikliranja na sobnom biciklu poboljšalo rad mozga u svim navedenim stanjima. Ova će spoznaja koristiti za širok raspon osoba, od roditelja s malom djecom pa do planinara.

- Iz postojećih istraživanja znamo da vježbanje poboljšava ili održava naše kognitivne sposobnosti, čak i kada je razina kisika smanjena - rekao je profesor fiziologije sporta i vježbanja, Joe Costello sa Sveučilišta u Portsmouthu dodajući kao je ovo ipak prva studija koja sugerira da također poboljšava kognitivne performanse nakon potpuno i djelomično uskraćenog sna te u kombinaciji s hipoksijom.

image
SHUTTERSTOCK

Povezanost tjelovježbe s mozgom

Veza između vježbanja i jačanja mozga već je dobro utvrđena, međutim, ova studija daje istraživačima neke korisne dodatne dokaze. Tako, smatra se da je jedan od razloga zašto su tjelovježba i snaga mozga povezani taj što mozgu daje dodatni kisik. Ipak, u provedenoj se studiji jednako učinkovito pokazalo kognitivno poboljšanje i kod onih u okruženjima s niskim sadržajem kisika. To pak sugerira da bi mogli biti uključeni drugi čimbenici, poput hormona koji reguliraju mozak ili možda povećano uzbuđenje i motivacija.

Nedostatak sna je podloga mnogih bolesti

- Bit će potrebna daljnja istraživanja, ali u ovom trenutku ipak imamo neke korisne nove informacije o spavanju, tjelovježbi i sposobnosti razmišljanja budući da je testirano nekoliko stresora odjednom - rekao je fiziolog Thomas Williams sa Sveučilišta u Portsmouthu.

Istraživanja pokazuju da oko 43 posto nas ne spava preporučenih sedam do devet sati noću. To ima posljedice kada su u pitanju razni rizici, od depresije do bolesti srca, što utječe na većinu aspekata našeg fizičkog i mentalnog zdravlja. Ipak, ohrabrujuće je da alati poput kratke tjelovježbe mogu preokrenuti negativne učinke iako je svakako bolje imati dovoljno sna svake noći, nego pokušati nadoknaditi zaostatak.

- Ova otkrića značajno doprinose znanju o koristi alata tjelovježbe kod stresora neprospavanih noći te pomažu u jačanju poruke da je kretanje lijek za tijelo i mozak - zaključuje Costello.

Linker
25. travanj 2024 15:33