Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Joga za vitalnost: potaknite cirkulaciju, brzo se regenerirajte i pomladite!

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Ova sekvenca sastavljena je od inverznih (obrnutih) položaja. Obrnuti položaji tijela "okreću" cirkulaciju u suprotnom smjeru od gravitacije, što rezultira boljom cirkulacijom i izmjenom hranjivih tvari i toksina. Na taj način potiču regeneraciju stanica, a time i pomlađivanje. Stimuliraju štitnjaču te balansiraju rad svih sustava tijela. Dovode svježu krv do mozga te se time poboljšavaju sve njegove funkcije (koncentracija, pamćenje…) Također pomažu kod ublažavanja astme, bronhitisa. Jačaju noge, trbuh, reproduktivne organe, kralježnicu i vrat. Uklanjaju višak masnog tkiva oko struka.

1) Polusvijeća

Lezite ravno na leđa. Koristeći ruke kao poluge podignite polako noge i leđa u vertikalan položaj, savijte laktove koristeći ruke kao potporu da učvrstite leđa, pritiskujući ih dlanovima. Trup se nalazi pod kutom od 45 stupnjeva u odnosu na vrat.

Pomoću ruku kao poluge podići tijelo pod kut 45 stupnjeva u odnosu na vrat. Držati dah kod ulaska i izlaska iz položaja. U položaju napraviti 5 dubokih udaha i izdaha.

Dobrobiti: pomaže kod astme i bronhitisa. Jača noge, trbuh, reproduktivne organe, kralježnicu i vrat. Uklanja višak masnog tkiva oko struka. Povoljno utječe na štitnjaču.

2) Svijeća

Lezite ravno na leđa. Koristeći ruke kao poluge podignite polako noge i leđa u vertikalan položaj, savijte laktove koristeći ruke kao potporu da učvrstite leđa, pritiskujući ih dlanovima. Trup i noge trebaju stajati pod pravim kutom u odnosu na vrat. Stišćite lopatice jednu prema drugoj, brada je na prsima. Zadržite položaj 5 udaha i izdaha.

Dobrobiti: potiče štitnjaču te poboljšava ravnotežu svih sustava tijela. Pomaže kod astme, bronhitisa i ostalih problema dišnog sustava. Oslobađa normalni gravitacijski pritisak iz donjeg dijela tijela, jača noge, trbuh, reproduktivne organe, kralježnicu i vrat. Uklanja višak masnog tkiva oko struka.

3) Plug

Iz prethodnog položaja, polagano i kontrolirano, spuštte noge preko glave, stopala prema podu do pozicije gdje vam je ugodno. Udaljite stopala polako od glave, brada je čvrsto na prsima. Zadržite položaj 5 udaha i izdaha.

Napomena: ukoliko ne možete stopalima do poda, možete koljena nasloniti na čelo. Dlanovi su cijelo vrijeme na leđima.

Dobrobiti: pospješuje rad unutarnjih organa, pogotovo, jetre, bubrega, gušterače te poboljšava probavu. Potiče metabolizam i blagotvorno djeluje na kralježnicu.

4) Štipaljka

Iz sjedećeg položaja, uspravnih leđa, savijte trup iz kukova prema nogama. Rukama obuhvatite stopala ukoliko je moguće i zadržimo 5 udaha i izdaha. Koljena mogu biti savinuta ako su stražnje lože prenapete, a ruke mogu biti na cjevanicama- pogled u cjevanice.

Dobrobiti: isteže mišiće stražnje strane natkoljenice i opušta zglobove kukova. Efikasno uklanja višak masnih naslaga i tkiva u predjelu trbuha. Masira sve trbušne organe i blagotvorno djeluje na oboljenja probavnog sustava i dijabetes.

NAPOMENA: ovu sekvencu je idealno kombinirati s 5 tibetanaca radi još boljeg rezultata!

KONTRAINDIKACIJE: vježbe bi polako i s pažnjom trebale raditi osobe s povećanom štitnjačom, povišenim krvnim tlakom te srčanim bolestima.


Linker
24. travanj 2024 11:26