Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Joga za bolji san: opušta i umiruje da brže usnite i kvalitetnije spavate

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Prije spavanja napravite ovu sekvencu kako bi se bolje opustili, regenerirali te bezbrižno i lakše utonuli u san. Vježbe će opustit živčani sustav, umiriti um na taj način ćete i brže zaspati, san će biti dublji i kvalitetniji te ćete se ujutro probuditi odmorniji.

Sve vježbe izvoditi polako i sa pažnjom.

1) Mjesec

Kleknite i spustite prednji dio tijela na koljena i ruke ispružite ispred sebe s dlanovima okrenutima prema podu. Zadržite se u položaju i napravite 10 dubokih udaha i izdaha. Opustite cijelo tijelo.

Dobrobiti: opušta išijatički živac, regulira rad nadbubrežnih žlijezda, oslobađa od napetosti i stresa.

2) Štipaljka

Iz sjedećeg položaja, uspravnih leđa, savijte trup iz kukova prema nogama. Rukama obuhvatite stopala ukoliko je moguće i zadržite 5 udaha i izdaha. Koljena mogu biti savinuta ako su stražnje lože prenapete, a ruke mogu biti na cjevanicama - pogled u noge.

Dobrobiti: isteže mišiće stražnje strane natkoljenice i opušta zglobove kukova. Efikasno uklanja višak masnih naslaga i tkiva u predjelu trbuha. Masira sve trbušne organe i blagotvorno djeluje na oboljenja probavnog sustava i dijabetes.

3) Konjsko istezanje

Legnite na leđa savijenih koljena i skupljenih stopala. Isprepletite prste i stavite ih iza glave. Udahnite i izdahom spustite koljena u stranu. Bitno je da su vam koljena jedno na drugom i stopala isto. Ponovite na drugu stranu.

Dobrobiti: korigira posturu, uklanja napetost iz vrata

Napomena: ovu vježbu možete raditi dinamično, tako da udahnete kada su vam koljena u srediti i izdahom spuštate koljena u stranu, jednu pa drugu ili statično tako da zadržite noge u strani nekoliko udaha i izdaha. Ponoviti dinamično do 10 puta ili statično 5 udaha i izdaha na svaku stranu.

4) Duboko disanje u mrtvacu

Legnite se ravno na leđa, ruke i stopala lagano odmaknite od tijela, dlanovi neka vam budu okrenuti prema gore. Napravite 10 udaha i izdaha. Možete raditi i direktno prije spavanja u krevetu, pomoći će vam da brže utonete u san. Ovu vježbu možete raditi i nakon treninga za regeneraciju i opuštanje.

Linker
18. travanj 2024 22:20