Svaki dan vježbamo s Hanom Dervović!
 Snimila: Neja Markičević/Hanza Media
VIDEO SPECIJAL JOGA ZA POČETNIKE

Joga mikropokreta: djeluje na mišiće, zglobove i tetive, a dobra je i za vene

Pridružite nam se i jogom ispunite duh i tijelo pozitivnom energijom! Sve što vam treba za uspješno vježbanje je joga prostirka, jastuk, (po potrebi-joga blok), malo prostora toliko da možete raširiti ruke i dobra volja!

Joga vježbe osmislili su i pripremili: Divine Energy Park, Hana Dervović učiteljica joge

Ova sekvenca blagotvorno djeluje na sve zglobove kao i tetive i mišiće te ih adekvatno priprema za vježbanje. Također otpušta napetost iz tijela i ima opuštajući efekt na duh i um. Potiču cirkulaciju u rukama i nogama. Asane iz ove sekvence su osnova koju ne bi trebali izostavljati iz svoje prakse, bilo da ste početnik ili već iskusan praktikant joge. Jačaju ručne i skočne zglobove te su dobar temelj za balanse na rukama.

1) Otklon glave

Sjednite se uspravno. Udahnite i izdahom spustite glavu u jednu stranu kao da želite uho nasloniti na svoje rame. Vratite glavu u centar udahnite i izdahom ponovite na drugu stranu. Ponoviti 10 puta u svaku stranu.

Dobrobiti: jača i isteže mišiće vrata.

2) Otvaranje i zatvaranje šaka

Ispružite ruke ispred sebe, dlanovi su okrenuti prema podu. Udahom stisnite šake, a izdahom ispružite i raširite prste. Ponavljati brzo i dinamično 20 do 40 puta.

Dobrobiti: Povećava perifernu cirkulaciju kao i cirkulaciju u rukama ali i u vratnoj kralježnici, uklanja krutost u šakama, pomaže kod upale karpalnog tunela, artritisa, zagrijava ručne zglobove.

3) Kruženje šakama

Uspravno se sjednite. Ispružite ruke ispred sebe, stavite palčeve u šake, spojite ih. Šake se dodiruju, laktovi su ravno, ruke u paraleli s podom. Kružite sa šakama. Dah je normalan. Ponovite 10 puta u oba smjera

Dobrobiti: Povećava perifernu cirkulaciju, uklanja krutost u šakama, pomaže kod upale karpalnog tunela, artritisa, zagrijava ručne zglobove.

4) Fleksija - ekstenzija stopala

Sjednite se uspravno s nogama ispruženima ispred sebe. Uspravite leđa, a dlanove stavite na pod pored kukova. Udahom zategnite prste prema sebi, a izdahom ispružite prste prema podu kao balerina. Ponoviti 10 do 20 puta.

Dobrobiti: opušta cijele noge, poboljšava cirkulaciju u nogama, opušta meridijane, pomaže kod problema s išijatičkim živcem.

5) Kruženje stopalima

Sjednite se uspravno s nogama ispruženima ispred sebe. Uspravite leđa, a dlanove stavite na pod pored kukova. Spojite pete, maksimalno kružite opruženim stopalima u smjeru kazaljki na satu 10 puta. Udah je prilikom gornjeg dijela kruga, a izdah kod donjeg dijela kruga. Dah je prirodan. Ponovite u drugu stranu 10 puta.

Dobrobiti: opušta cijele noge, poboljšava cirkulaciju u nogama, opušta meridijane, pomaže kod problema s išijatičkim živcem i donjim dijelom leđa te venama.

Linker
18. travanj 2024 07:26