Ako se kombinira s hodanjem ili trčanjem, ovaj način vježbanja vrlo je poželjan za lijepo oblikovano tijelo i gubitak suvišnih kilograma
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
sprava za sve

Jedna od najpopularnijih sprava za vježbanje: skida kile, oblikuje cijelo tijelo i odlična je za kralježnicu

Sprava za vježbanje koju je osmislio Joseph Pilates još prije sto godina ne gubi na popularnosti. Dok opušta psihu, razbistruje um, djeluje antistresno i motivirajuće

Reformer je jedna od najomiljenijih i najpopularnijih sprava za vježbanje koja istovremeno opušta psihu i jača tijelo. Izgledom podsjeća na krevet, a zbog klizne podloge, opruga i drugih raznih mogućnosti koje nudi vježbanje je moguće u ležećem, sjedećem, klečećem, stojećem položaju... Za razliku od pilates vježbi na prostirci, vježbe na reformeru izvode se uz opterećenje, može se izvesti više od 500 vježbi, a uključeni su svi mišići. Zbog svega toga pilates reformer je najučinkovitiji program treninga. Mnoge slavne osobe, holivudska krema, glumci, pjevači, umjetnici, sportaši i rekreativci svoje tijelo i mentalnu snagu pripisuju upravo vježbanju na reformeru.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Djeluje na sve mišiće

Osmislio ga je otac pilatesa, Joseph Pilates, još tijekom Prvog svjetskog rata koristeći krevete i bačve koje je imao na raspolaganju u ratnim bolnicama. Prvi pravi reformer, prema nekim izvorima, napravljen je 1925. godine, a prvi vježbači bili su upravo vojnici kojima je bila potrebna brza i učinkovita rehabilitacija nakon ratnih ozljeda. I danas se pilates reformer koristi u rehabilitaciji nakon različitih ortopedskih zahvata. Najveća dobrobit je djelovanje na sve mišiće, koji se stežu i opuštaju kontroliranim pokretima pod opterećenjem te se tako čuvaju zglobovi od mogućih ozljeda. Veliku korist od ovih vježbi ima kralježnica, jer je pravilnija postura, odnosno bolje držanje, vidljiva već nakon nekoliko treninga.

Reformer je odličan i za trbušne mišiće, ali i sve ostale koji će nakon reformera biti izduženiji i vretenastiji. Uz njega se i gube kilogrami, može se izgubiti od 260 (početnik) do 450 kalorija po satu (napredni vježbač). Ako vježbanje na reformeru uvedemo između hodanja i trčanja, možemo postići potpuni učinak mršavljenja i oblikovanja tijela.

Na reformeru trebate biti maksimalno koncentrirani, svaki pokret izvodi se polako, kontrolirano i fokusirano. Zato je odličan za mentalno zdravlje jer trenutno podiže raspoloženje, koncentraciju i uklanja stres. Reformer mogu vježbati osobe svih dobi, uključujući i trudnice. Svakim danom dobiva sve više poklonika te mnogi programi organiziranog vježbanja nude reformer pilates (individualne vježbe uz certificiranog trenera ili manje vođene grupe).

Linker
26. ožujak 2024 20:20