SHUTTERSTOCK
recept za mršavljenje

Izgubljeni u teretani? Evo koje sprave vam mogu pomoći da postignete najbolje rezultate u što kraćem vremenu

Kad odlučujete koja je sprava najbolji izbor za vas, a koju biste trebali izbjegavati, trebate uzeti u obzir više faktora, uključujući i starosnu dob, tjelesne funkcije, vaš cilj i pokretljivost

Kardio vježbe su na glasu kao najbolje vježbe za mršavljenje. Naravno da i vježbe snage imaju svoju važnost za rješavanje suvišnih kilograma, ali poznato je da kardio vježbe ubrzavaju taj proces. No, kad uđete u teretanu s namjerom da istešete liniju, tamo ćete ugledati jako mnogo sprava za kardio vježbe. Svaka od njih je na svoj način korisna i dobra, ali kad nemate puno vremena i želite smršaviti u što kraćem roku, sigurno ćete se zapitati koja sprava će vam pomoći da postignete najbolje rezultate u što kraćem vremenu. Prema mišljenju fitness stručnjaka, svaka kardio sprava ima svoje prednosti i nedostatke. No, kad odlučujete koja je sprava najbolji izbor za vas, a koju biste trebali izbjegavati, trebate uzeti u obzir više faktora, uključujući i starosnu dob, tjelesne funkcije, vaš cilj i pokretljivost. Kardio sprave ubrzavaju puls te djeluju pozitivno na zdravlje srca, ali i na izdržljivost. No neke od njih vam mogu pomoći i u povećanju mišićne snage, zajedno s uobičajenim dobrobitima vježbanja na kardio spravama. Dakle, odgovor na pitanje koja je sprava najbolja za vas, bit će vam jasan kad odlučite želite li se fokusirati samo na kardio vježbe ili ih želite kombinirati s vježbama snage.

image
SHUTTERSTOCK

Traka za trčanje

Traka za trčanje poboljšava kardiovaskularno zdravlje i povećava izdržljivost. Vježbanje na njoj nije dobar način za izgradnju mišića, no može pomoći u očuvanju mišićne mase i snage koju već imate. Važno je da poradite na svom držanju dok hodate ili trčite na traci kako biste izbjegli padove i povrede. Može vam pomoći u sagorijevanju masti, no hodanje na svježem zraku je sasvim sigurno bolji izbor za zglobove.


Sobni bicikl

Korištenje sobnog bicikla može vam pomoći u jačanju mišića donjeg dijela tijela, naročito mišića stražnjice i mišiće zadnje lože, a to znači da ćete s tom spravom, uz kardio trening, imati i dobrobiti treninga snage. No, osobe sa slabim zglobovima trebale bi izbjegavati ovu spravi te prednost dati eliptično trenažeru.


Eliptični trenažer

Ovo je izvrsna sprava za početnike, naročito za one koji se oporavljaju od povrede. No, i u ovom slučaju morate se usredotočiti na pravilno držanje tijela kako biste tijekom vježbanja zadržali nepromijenjen svoj centar gravitacije jer ćete na taj način pravilno izvoditi vježbu i izbjeći povrede. Čovjekov centar težišta nalazi se u bokovima duž središnje linije tijela.


Steper

Steper je odlična sprava za jačanje mišića stražnjice, bedara i listova. Izvodite li vježbu na steperu pravilno, to može biti jedna od sprava na kojoj ćete potrošiti najveći broj kalorija. Osobe s problemima koljena ili kukova trebale bi izbjegavati ovu spravu i dati prednost eliptično trenažeru.


Sprava za veslanje

Kad savladate pokrete povlačenja i guranja na spravi, vježbanje na njoj će vam donijeti i dobrobiti za srce, ali i dobrobiti treninga snage. Naime, vježbanje na spravi za veslanje jača mišiće gornjeg i donjeg dijela tijela. Ta je sprava zapravo idealna za rad na cijelom tijelu. U svakom slučaju, ako ste prvi put na njoj, započnite polako te postupno povećavajte brzinu dok ne dosegnete maksimum.

Linker
20. travanj 2024 06:21