Testirajte svoju gipkost

Isprobajte Body tehniku, jedinstvenu filozofiju vježbanja! [6. dio]

Nakon što smo u prva četiri nastavka Ana-Marijina programa vježbanja upoznali svoje tijelo, vrijeme je da ga dobro razgibamo. Nakon Njihanja kukom i Pumpe, došao je red i na Prednji naklon.

PBS-ov program tjelovježbe predstavlja Body tehniku kao novu, jedinstvenu filozofiju vježbanja. PBS-ovi principi treninga nisu usmjereni samo na vježbanje, već su povezani i s učenjem i osvještavanjem vlastitog tijela.

Naglašavamo upoznavanje vlastitog tijela u pokretu kroz kvalitetu, a ne kvantitetu izvođenja pokreta.

Primarni cilj

Primaran cilj jest opće zdravlje i vitalnost pojedinca koji rezultiraju ispravljanjem posture tijela, povećanjem energije i osvještavanjem ljepote osobe. Osim jedinstvenih vježbi koje ćete kroz vrijeme upoznati, veliku pozornost usmjerili smo na vježbanje u pratnji ljekovite glazbene frekvencije na 528Hz koja vibracijom dopire do najdubljih stanica u vašem tijelu.

Kako biste iskoristili sve dobrobiti Body tehnike, moram vam naglasiti da svatko od nas ima svoju jedinstvenu tjelesno-strukturnu funkciju, stoga vam preporučam da se testirate i saznate odakle početi, u kakvoj ste formi kako biste mogli pratiti vlastiti napredak.


Pretklon trupom u sjedećoj poziciji za testiranje gipkosti

Slijedite upute kako biste test izveli ispravno:
  1. Sjednite spojenih i opruženih koljena, te zategnutih prstiju stopala prema sebi.
  2. Prekrižite prste na rukama i postavite ih iza glave.
  3. Udisajem izdužite kralježnicu, vrat i glavu te kontrahirajte mišiće leđa i trbuha.
  4. Izdisajem, zadržavajte trup izduženim i ravnim, te se pokušajte maksimalno pretkloniti naprijed bez da savijete kralježnicu.
  5. Pretklonite se što dalje možete otvorenih laktova.

Savjet: Postavite dlan na leđa i osjetite kontrahiranje mišića uz kralježnicu prilikom istezanja stražnje strane opruženih nogu.

Izaberite odgovor koji najbolje opisuje vašu izvedbu:

a) Ne možete izravnati vaša leđa i kralježnicu uz zadržavanje opruženih nogu

b) Ne možete se pretkloniti zadržavajući noge opružene

c) Možete se pretkloniti trupom 10-20 stupnjeva prema naprijed na pravilan način

Nakon što ste izveli test i doznali kakva je vaša izvedba, možete pristupiti novoj vježbi. Ovoga puta, nakon Njihanja kukom te Pumpe, to je Prednji naklon. U nastavku možete pogledati kako se izvodi.

Prednji naklon (Bow) - Stanite uspravno, prebacujući težinu na jednu nogu koja je lagano savijena u koljenu, a druga, prednja je opružena i oslonjena na petu. Prekrižite prste na rukama te ih postavite opružene iza leđa. Udisajem izdužite kralježnicu te istovremeno aktivirajte vaše mišiće između lopatica spajajući ih jednu prema drugoj, dok ruke opruženih laktova odvajate od tijela. Dok izdišete naklonite se prema naprijed spajajući vaš nos s koljenom prednje, opružene noge zajedno s rukama kako biste osjetili lijepo istezanje u prednjem dijelu ramena. Ponovite 4-6 puta na svaku nogu.

Linker
19. travanj 2024 20:26